Heltidslöftet – få har lyckats

Uppdaterad
Publicerad

Trots beslut hos många har bara två kommuner i SVT Östnytts område lyckats införa heltid. Det visar en enkät bland Kommunals ordförande som SVT har gjort.

– De ofrivilligt deltidsarbetslösa måste få rätt till heltid.

Så sade Mona Sahlin, som då var socialdemokraternas partiledare, redan 2001.

Val 2014 – Östnytt

Men i praktiken har väldigt lite hänt. Det visar en enkät som SVT har gjort bland fackförbundet Kommunals ordföranden i Östergötland och Sörmland.

Trots att nästan man i nästan alla kommuner pratar om att införa heltider verkar det ha stannat vid just prat.

När SVT frågade: ”Hur många kommuner har lyckats så att alla som vill kan arbeta heltid?” svarade bara två av ordförandena i Sörmland och Östergötland ja.

Före sommaren socialdemokraternas nuvarande partiledare Stefan Lövfen ut med ett löfte att driva frågan:

– Om vi får makten och får majoriteten i Sveriges kommuner och landsting, SKL, då kommer vi som arbetsgivare att sätta oss med motparten och säga: Nu skriver vi in heltid som norm i de nationella kollektivavtalen och då gäller det alla Sveriges kommuner och landsting, sa han i Rapport den 14 maj i år.

Många har beslutat

I praktiken har många kommuner redan beslutat om rätten till heltid. I Vingåker finns det exempelvis ett beslut sedan flera år som innebär just detta.

– Där är det klart och tydligt att alla anställningar som görs ska vara heltidsanställningar, säger Jörgen Larsson (S), kommunalråd i Vingåker.

Okej, så ni har redan bestämt det?

– Ja, vi har ju redan bestämt det för ett antal år sedan, men vi ser att vi har svårt att leva upp till det.

Hur är det i praktiken då?

– I praktiken så blir det tyvärr en hel del anställningar som blir på 75 och 63 procent, säger Jörgen Larsson.

Margareta Andersson, ordförande för Kommunal i Vingåker, berättar att kommunen trots beslutet ofta anställer personer på deltid.

– De senaste åren har man anställt folk på 62, 67 eller 68 procent och det tycker inte vi alls är acceptabelt. Och till och med 50 procent har de erbjudit också en del. Men man ska ju kunna leva på sin lön, säger hon.

Fakta

Tyck till! Hör av dig!

Vad tycker du i den här frågan?

Låt oss få veta – mejla till ostnytt@svt.se, tyck till på vår Facebooksida eller tagga din kommentar med @svt_ostnytt på Twitter och Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Östnytt

Mer i ämnet