Linda Kanders, industridoktorand vid Mälardalens högskola. Foto: SVT och Folke Kanders/pressbild

Så minskade hennes forskning klimatutsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Linda Kanders från Mälardalens högskola har genom sin forskning fått Slottshagens reningsverk i Norrköping att minska sitt utsläpp av lustgas med 97 procent.

Lustgas är en mycket stark växthusgas som bildas när bakterier förökar sig. Metoden att rena avloppsvatten med bakterier är inte ny, men den är fortfarande ganska ovanlig.

För att bakterierna ska kunna börja rena vattnet så behöver de växa till sig, vilket kan ta mellan 200 till 300 dagar, och anpassa sig till miljön på reningsverket. Under den tiden skapas det mycket utsläpp som påverkar klimatet negativt.

Klimatkrisen

Ny metod har gett bra resultat

P4 Östergötland var först att berätta om Linda Kanders nya metod för att minska utsläppen. Istället för att ta in nya bakterier utifrån så har Slottshagens reningsverk använts sig av bakterier som redan finns på plats.

– Reningsverken behöver inte köpa in bakterierna. De finns redan i reningsverkets rejektvatten, det vill säga det vatten som blir kvar när slammet har tagits till vara i en rötkammare. Min forskning visar att det går att skapa en trivsam miljö för dessa lokala bakterier. Fördelen är att de då förökar sig tillräckligt på bara 100 dagar och att det endast bildas små mängder lustgas, säger Linda Kanders i ett pressmeddelande.

Den nya metoden minskade Slottshagens reningsverk utsläpp av lustgas med 97 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet