Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tycker det är sorgligt, säger Anders Palmgren, barn- och utbildningschef i Söderköpings kommun. I SVT:s studiointervju berättar han mer om hur skolorna arbetar med att öka kunskaperna i matematik och läsning. Foto: Henrik Montgomery/TT // SVT

Historiskt tapp i Pisa-undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Svenska niondeklassare tappar stort i den globalt genomförda kunskapsmätningen Pisa 2022. Kunskapsnivån i matematik, läsförståelse och naturvetenskap har sjunkit, visar undersökningen.

Pisa, som står för Programme for International Student Assessment, är en internationell studie som undersöker 15-åringars kunskaper inom läsförståelse, matematik och naturvetenskap.

Svenska niondeklassares resultat har sjunkit kraftigt i både matematik och läsförståelse, jämfört med Pisa 2018.

– Jag tycker det är sorgligt att vi går tillbaka. Men det är viktigt att se att nästa alla länder som är med i undersökningen har gått bakåt. Min gissning är att det beror på pandemin. Vi hade ett annat fokus under lång tid där vi både försökte hålla igång en samhällsviktigt verksamhet och minska smittspridningen. Så därför fick mycket annat stå tillbaka, säger Anders Palmgren, barn- och utbildningschef i Söderköpings kommun.

I klippet från vår studiointervju berättar han mer om hur Söderköpings kommun arbetar med att öka kunskaperna i matematik och läsning.

 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.