Det röda krysset är där partiet vill hålla sin demonstration. Den vita cirkeln är där Norrköpings kommun hellre ser den. Foto: Google earth/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hit vill kommunerna flytta Paludans valmöten

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs har ansökt om nya tillstånd för valmöte i både Linköping och Norrköping under söndagen. Det har tidigare under påsken blivit upplopp efter planerad koranbränning.

I Norrköping så är den nya ansökan på samma plats som sist, nämligen i Navestad vid konstgräsplanen mellan Spelmansgatan och Ensjövägen.

Norrköping kommun har skickat in sin åsikt om var demonstrationen ska hållas. De vill hellre se den vid grusplanen vid korsningen Navestadgatan och Spelmansgatan.

Kommunen kollar inte på säkerheten och är bara intresserade av hur ytan ska användas.

– En grusplan passar bättre än konstgräs för koranbränning, som det handlar om här. Alla säkerhetsaspekter står polisen för, där ska vi inte yttra oss, säger Maria Egebäck, enhetschef på samhällsbyggnadskontoret.

I Linköping så ville återigen Stram Kurs få vara centralt i Skäggetorps centrum. Kommunen tycker att det är allt för stor trafikfara och vill istället att mötet ska hållas söder om Skäggetorp. Grönytan mellan Nygårdsvägen, Grenadjärgatan och Bergsvägen är platsen man tänkt sig.

Det röda krysset är där partiet vill hålla sin demonstration. Den vita cirkeln är där Linköpings kommun hellre ser den. Foto: Google earth/SVT

Det är i slutändan polisen som bestämmer om ansökan blir godkänd eller inte. De kan också bestämma att flytta platsen. Enligt Linköpings kommun så väntas polisen komma med sitt svar efter lunchtid på fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet