Smittskyddsläkare Maria Amér berättar om det självskattningstest som nu finns att tillgå. Foto: Patrik Widegren/SVT

Självskattningstest av corona erbjuds på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal personer har konstaterats smittade på Gotland. Samtliga kurerar sig i hemmet. Smittan tycks ännu inte ha fått riktigt fäste på ön på samma sätt som i andra delar av landet.

– Vi kan ha fler positiva fall på Gotland men vi har inte sett någon smittspridning framför allt i riskgrupperna vilket vi är väldigt glada för, säger Maria Amér, smittskyddsläkare på Visby lasarett.

Få resenärer till utlandet

Att Gotland hittills klarat sig från en större smittspridning kan bero på att det har varit få resenärer till utlandet som smittats.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Det här stora flödet av coronafall kom till Stockholm med semesterfirare från framför allt Alperna. Det var många stockholmare som hade rest där. Den här spridningen har man även sett i andra delar av landet, säger Maria Amér.

För att underlätta för allmänheten men också vården så erbjuder nu Region Gotland i likhet med andra regioner ett självskattningstest för corona på sin hemsida. Här kan personer som har symptom själva få stöd i om man behöver vård eller inte.

Se mer om detta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet