Laptop där korrekta svar sammanställdes. Ljudmixerutrustning med röstförvrängare. Uppkopplade telefoner. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Högskoleprovshärvan – fuskande studenter kan förlora sina poäng

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill utreda om studenter som fuskat sig in på en högskoleutbildning ska kunna bli av med de poäng de hunnit klara av. I dag saknas regler kring detta och studenterna får behålla betygen.

– Det måste vara tydligt att för den som blir påkommen med fusk ska konsekvenserna bli riktigt hårda, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT.

En utredare ser just nu över hur fusk på högskoleprovet ska kunna stävjas. Bakgrunden är de senaste årens avslöjanden om fuskare som betalat för ett bra resultat och därmed kommit in på åtråvärda utbildningar som till läkare, jurist eller civilingenjör – på andra sökandes bekostnad.

Högskoleprovsfusket

Dömda från Norrköping

De tre huvudåtalade – de 26 och 23 år gamla bröderna från Norrköping och 21-åringen från Lund – dömdes till fängelse av Norrköpings tingsrätt i mellan 3,5 år och 6 år. Brödernas pappa döms till fängelse i 1,5 år. De 23 fuskarna döms till villkorlig dom och böter. Domarna föll i januari i år.

Ska utreda kroppsvisitation

I augusti beslutade regeringen att en särskild utredare ska titta på om vissa åtgärder bör vidtas i syfte att förhindra fusk vid högskoleprovet.

Det handlar bland annat om huruvida det ska införas ett krav på kroppsvisitation vid högskoleprovet.

Utredaren ska också undersöka vid hur stor andel av provlokalerna som kroppsvisitation i så fall bör genomföras, vem som ska genomföra kroppsvisitation och om platserna där kroppsvisitation kommer att utföras ska skyddas av sekretess för att inte bli kända i förväg.

Utredaren får även föreslå andra åtgärder som syftar till att förhindra fusk vid högskoleprovet.

Dessutom ska utredaren också titta på frågan om huruvida studenter som fuskat ska få behålla de poäng de hunnit klara av.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet