– Efter helgerna ligger det berg av skräp som blåser omkring och luktar illa, säger Mikael Burgman från länsstyrelsen. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Högt tryck på naturreservaten ”Det är parkeringskaos”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har lett till att allt fler vistas i naturen och många besöker naturreservaten. Men det höga besökstrycket gör att naturen tar stryk.

– Vi har ett enormt tryck på de skyddade områdena och en del områden är det extra tryck på, säger Mikael Burgman, reservatsförvaltare vid Länsstyrelsen i Östergötland.

Sopberg, parkeringskaos och arga grannar är några av de konsekvenser som Mikael Burgman tar del av i sitt arbete som reservatsförvaltare.

– Efter helgerna ligger det berg av skräp som också blåser omkring och luktar illa, säger Mikael Burgman.

Men det mest allvarliga enligt Mikael Burgman är att många besökare eldar ”hej vilt” ute i naturen, utan att använda de avsedda grillplatserna.

– Sedan Ågelsjöns naturreservat bildades 2014, har vi haft nästan en vildbrand per år, som beror på att folk gör upp egna brasor runt om i reservatet och släcker inte efter sig, säger Mikael Burgman.

Hör mer i klippet ovan.

Enligt sökmotorn Googles geomätningar vistas allt fler i naturen. Enligt den senaste prognosen är det mer än dubbelt så många östgötar som rör sig i parker och utflyktsmål jämfört med medianvärdet av årets fem första veckor.

Likaså på Gotland är trycket på naturen högt och enligt Länsstyrelsen på Gotland har antalet besökare till öns naturreservat ökat med uppemot 30 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.