Foto: Anna Nielsen

Hot riktat mot Linköpings universitet

Uppdaterad
Publicerad

Ett skriftligt hot riktades vid 17-tiden på ett chattforum mot Linköpings universitet, där det uppmanas att inte gå dit under torsdagen. Polisen utreder just nu ärendet som starkt påminner om hot som tidigare riktats mot andra lärosäten.

– Vi har upprättat en anmälan och försöker nu hitta författaren till hotet, säger polisens vakthavande befäl Martin Detterström.

Hotet ser ut så här enligt Expressen:

Linköping

”Det här är ett hot. Om ni vill överleva, gå inte till uni på torsdag.

Jag kommer göra vissa av er väldigt illa och olyckliga!”

– Vi ger inga rekommendationer om några åtgärder från polisens sida utan vi samarbetar med universitetets säkerhetsavdelning.

Polisen uppger att de inte är på plats på universitetet utan försöker lösa ärendet utredningsvägen.

Påminner om tidigare hot

Från Linköpings universitet bekräftas att ett skriftligt hot riktats mot dem och att det nästan ordagrant påminner om hot som tidigare riktats mot andra lärosäten.

– Vi avvaktar polisens utredning och kommer senare ta ställning till hur vi ska agera för att kunna ta ett klokt beslut. Just nu har vi inga särskilda planer, men vi kommer att informera via vår hemsida och sociala medier, säger universitetets säkerhetschef Annevi Fredäng.

Hon berättar också att väktare finns på plats och har en högre närvaro än normalt för att skapa trygghet.

Polisen skriver på sin hemsida att de bedömer att det inte finns någon anledning att hålla universitetet stängt under torsdagen. Däremot kommer det att finnas polis på plats, ”främst utifrån trygghetsskapande åtgärder”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet