Hyresbostäder vill göra Klockaretorpet tryggare

Uppdaterad
Publicerad

I natt var det återigen bilbränder i bland annat stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping. För att komma till rätta med en del av problemen vill kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder satsa på en ombyggnad av Klockaretorpets centrum.

Vi tar en promenad genom Klockaretorpets centrum. Under fyrtio år har många verksamheter kommit och gått här, men nu är det ganska tomt och öde.

– Det har väl saknats en idé och en tanke om vad man vill göra med det här centrumet och då har det blivit ett tillhåll, ungdomarna har styrt och ställt här, säger Tomas Lindquist som är stadsdelsutvecklare på det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder.

Bränder och stenkastning i Norrköping

Vi kommer till en öppen yta som ligger dold bakom garage och andra byggnader.

– Här har det förekommit droghandel, här har man absolut ingen insikt överhuvudtaget, säger han.

Ta bort dolda utrymmen

Tomas Lindquist har jobbat för ett tryggare och trevligare centrum i Klockaretorpet i ett par år nu och sedan en tid finns ett arkitektförslag framtaget. Tanken är att ta bort dolda utrymmen, förbättra belysning men också få mer liv i området.

Han pekar på några byggnader med mörka fönster.

– Vi tänker oss att nedre plan i den här fastigheten framför allt ska innehålla publika verksamheter: musikstudio, bibliotek eller kaféer, så att vi får fler vuxna att också komma ner hit.

Ingen prislapp

Idag finns ingen prislapp på ombyggnaden. Men efter bilbränder och stenkastning lovar kommunalrådet Lars Stjernkvist satsa de pengar som behövs.

– Om det är så att Hyresbostäder ser att det behövs förändringar i området fysiskt för att öka tryggheten så – ja.

Och hur lång tid kan det ta att få till en märkbar förändring?

– Ja, du, säger Tomas Lindquist och drar på det, ett par tre år kanske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder och stenkastning i Norrköping

Mer i ämnet