Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Bielkhammar på Hyresbostäder i Norrköping berättar om planerna. Foto: SVT/Linnea Burén

Hyresbostäder vill utveckla gallerian i Navestad: ”Jättepotential”

Publicerad

Skräp och krossat glas är sedan länge bortplockat av invånarna i Navestad efter de våldsamma påskupploppen. Nu vill det kommunala bostadsbolaget fokusera på att utveckla stadsdelen och bli en tydligare del av Norrköping – bland annat genom att förbättra gallerian i centrum.

Krossade fönsterrutor, skräp och utbrända bilar. Förödelsen var stor efter upploppen i Navestad förra påsken, när hundratals människor gjorde motstånd mot polis i samband med att Rasmus Paludan ville bränna en koran.

– Dagarna efter var många boende här och reparerade rutor, fixade och plockade i ordning. Det var en stor kraftsamling. Men vi kände också att det fanns behov att skapa positiva saker i stadsdelen, säger Caroline Bielkhammar på Hyresbostäder i Norrköping.

Utveckla gallerian

Efter initiativ från de boende anordnade det kommunala bostadsbolaget en loppmarknad som under året blivit ett återkommande event. Intresset för återbruk vill bostadsbolaget ta till vara på när de nu planerar att utveckla gallerian i Navestad, som är den enda stadsdel i Norrköping som finns med på polisens lista över utsatta områden.

– Navestad ligger egentligen i ett väldigt strategiskt läge, längst med E22 och många människor passerar här. Vi vill skapa någonting för de boende och något som gör att folk som passerar på E22 stannar och kör in. Kanske kopplat till återbruk, eller någon annan linje, säger Caroline Bielkhammar.

Hör mer om gallerians utveckling i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet