Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Öppna förskolan i Navestad är det få förädrar som pratat om upploppen. Foto: SVT/Linnea Burén

Få föräldrar pratar om upploppen – skakade om hela Sverige

Publicerad

På öppna förskolan i Navestad i Norrköping möts barnfamiljer från hela området. Lokalen ligger precis på den plats där påskupploppen blev som värst och fönsterrutorna i lokalerna intill krossades. Men trots det har det under året varit relativt tyst om det som hänt.

Det har gått ett år sedan upploppen i Navestad i Norrköping förra påsken, när hundratals människor gjorde motstånd mot polis i samband med att Rasmus Paludan ville bränna en koran. Öppna förskolan i Navestad ligger bredvid den gångbro där flera poliser tvingades höja sina tjänstevapen efter att de hamnat i ett pressat läge mot de som var delaktiga i upploppen.

– Vi vet att många föräldrar som kommer hit har barn ända upp i tonåren. Några föräldrar som upplevt upploppen berättade att de blev rädda, sen har det nästan varit tyst, säger Cecilia Johansson som jobbar på Öppna förskolan i Navestad.

Våldsamma upplopp i Sverige

Navestad är socioekonomiskt utsatt och det är den enda stadsdelen i Norrköping som finns med på polisens lista över utsatta områden.

Cecilia Johansson tror upploppen ökade utanförskapet i Navestad. Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet