Foto: TT

Idag faller domen i den dödliga vargattacken

Uppdaterad
Publicerad

Brottsliga brister i säkerheten eller en tragisk olycka? För fyra år sedan dödades en djurskötare på Kolmårdens djurpark av de vargar hon arbetade med. I dag faller domen i det uppmärksammade rättsfall som följde på händelsen.

Den 17 juni 2012 hittas en djurskötare död i ett varghägn på Kolmårdens djurpark. Hon hade varit ensam inne hos åtta fullvuxna vargar, utan larm och utan komradio.

Efter ett flera år långt utredningsarbete väcktes åtal mot Kolmårdens dåvarande zoologiske chef Mats Höggren och företaget som driver parken. Höggren åtalades för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott. Vad gäller Kolmårdens djurpark yrkade åklagaren på en företagsbot på fyra miljoner kronor.

– Jag känner mig säker på att det blir ett fällande. Jag kan inte tänka mig att rätten kan resonera på något annat sätt, sa åklagaren Jan Olof Andersson till TT när rättegången var avslutad.

Läs också:  Försvaret: Barnen, kungen och Zlatan fick gå in till vargarna

Världsunik händelse

Att vargar attackerar människor är väldigt ovanligt och händelsen på Kolmården har kallats världsunik. Sett ur juridisk synvinkel handlar det om ett ganska vanligt arbetsmiljöbrott, enligt Jan Olof Andersson.

Han har anfört att arbetsgivaren glömt eller struntat i att vidta säkerhetsåtgärder som kunde ha räddat djurskötarens liv. Mats Höggren var enligt åtalet den person som hade ansvar för djurskötarens arbetsmiljö. Åklagaren kunde under rättegången peka på att Kolmården flera gånger fått anmärkningar från Arbetsmiljöverket gällande rutinerna på parken.

Läs också: Dödliga vargattacken – nu avslutas rättegången

”Tragisk olycka”

Höggrens och djurparkens försvarsadvokater anser att ingen kunde ha förutspått att vargarna skulle gå till attack och har kallat det inträffade för en ”tragisk olycka”.

Själv har Mats Höggren sagt till TT att han tror på ett friande och att han ser fram emot att rättegången ska ta slut så att han kan ”gå vidare”. Samtidigt är han medveten om att den dödade djurskötarens familj kommer att få leva med sorgen.

– Jag inser ju att för hennes nära och kära blir det aldrig något avslut.

Klockan 11.17 den 17 juni 2012 larmades polisen i Norrköping. En djurskötare hade hittats död, ensam inne i varghägnet på Kolmårdens djurpark. En yngre kollega till djurskötaren var först på plats och gjorde det obehagliga fyndet, först skötarens regnkläder, sedan kroppen. Skötarens mobiltelefon hittades söndertuggad.

Skötaren låg på mage, med armarna utsträckta. Enligt polisförhöret var kroppen så svårt sargad att kollegan först hade svårt att avgöra vad det var som låg på marken.

Fyra av parkens anställda var så illa berörda av händelsen att de fick köras till sjukhus i ambulans.

Källa: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet