Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Mer än 1000 barn i Söderköping fick i dag prova på olika idrotter på Vikingavallen. Foto: Tobias Holmqvist

Idag ska 10 000 barn i Östergötland idrotta i två timmar

Uppdaterad
Publicerad

Idag, den 29 september ska Östergötlands barn och ungdomar få röra på sig ordentligt. Idrottens dag framhåller barns rätt till aktivitet.

För kanske första gången får barn chansen att prova på olika idrotter.

– Målsättningen att så många barn som möjligt deltar i 120 minuters fysisk aktivitet idag, säger Fredrik Sundberg, samordnare för rörelsesatsning i skolan.

Elva kommuner och mer än 50 skolor i Östergötland samlar idag fler än 10 000 barn. RF-SISU i ett samarbete med skolor och idrottsföreningar i hela länet ger barn chansen att prova på olika idrotter.

– Bara i Söderköping samlar vi sex olika idrotter på Vikingavallen där sex skolor kommer till oss, säger Fredrik Sundberg.

I Ödeshög samlas alla kommunens skolor och idrottsföreningar för en Idrottens dag.

– Det finns också massor av skolor som arrangerar en egen Idrottens dag utan idrottsföreningarnas medverkan. Men med samma målsättning – 120 minuter fysisk aktivitet. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Blomstrand, samordnare på RF-SISU, besöker Karlshovsskolan i Norrköping. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Idrottens dag

Barn och unga rör på sig alldeles för lite

Forskning visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag och initiativet är en del av European School Sport Day och EU-projektet European Week of Sports, vars mål är att få hela Europa i rörelse.

Idrottens dag är också en del av Rörelsesatsning i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.