Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i klippet när Ida Blomstrand, samordnare på RF-SISU, besöker Karlshovsskolan i Norrköping. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Här dansar eleverna vid bänkarna – rörelsesatsningen sprider sig i länet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler skolor upptäckter fördelarna med att få barnen att röra på sig mer under skoldagen.

– I Östergötland har nu ett 80-tal skolor anslutit sig till ”Rörelsesatsning i skolan”, säger Ida Blomstrand, samordnare på RF-SISU Östergötland. 

Många barn når inte upp till rekommendationerna om 60 minuters aktivitet om dagen och ”Rörelsesatsning i skolan” är ett uppdrag från regeringen till Riksidrottsförbundet. Under några år nu har Ida Blomstrand arbetat med att få skolor att ansluta sig till satsningen. 

– Målet är att få fler barn i rörelse, att de ska må bättre och få ett bättre studieresultat – och det går bra, säger hon.

Stötta arbetet

Den här dagen följer vi med Ida Blomstrand till Karlshovsskolan i Norrköping, för att se hur arbetet har gått sedan sommaren.

– Vi tittar på varje skolas handlingsplan och ser vilka insatser som de behöver jobba med utifrån rörelse. Jag kan då vara med och stötta arbetet genom att exempelvis ge förslag på olika aktiviteter eller rörelsepauser, säger hon.  

Följ med i klippet ovan när Ida Blomstrand besöker Karlshovsskolan i Norrköping.

– Sedan 2018 har Riksidrottsförbundet ett regeringsuppdrag för att få barn att röra på sig mer under skoldagen och få fler att upptäcka föreningsidrotten.

-  Syftet är att förbättra både folkhälsan och skolresultaten.

källa: RF/SISU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rörelse i skolan

Mer i ämnet