Foto: SVT

Inga oljeborrningar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska oljebolaget Gripen Oil & Gas som har prospekterat efter olja på Gotland lämnar nu tillfälligt sökandet efter det svarta guldet för att ägna sig åt vad de hoppas blir en mer lönsam affär – att utvinna diamanter i Kongo-Kinshasa.

– Vi lägger oljeplanerna på is, säger företagets finanschef Thomas Häggkvist till TT.

Oljepriset måste upp

I stället har bolaget skaffat en gruvlicens för att försöka utvinna diamanter i ett 36 kvadratkilometer stort område vid staden Tshikapa i sydvästra delen av Kongo-Kinshasa.  Thomas Häggkvist hoppas att företaget ska utvinna minst 3 000 karat i månaden och ta upp de första volymerna diamanter i sommar.

Bolaget har kvar sin licens för att fortsätta leta olja på Gotland. Men oljefynden de hittills gjort är för små för att det i dagsläget är lönsamt att ta upp dem.

– Oljepriset behöver gå upp i 70–80 dollar per fat för att vi ska fortsätta prospekteringsarbetet, säger Thomas Häggkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.