Sjöfartsverket i Norrköping Foto: SVT

Ingen förlängning av insatstiden för räddningshelikoptrarna

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt gick avtalstiden ut för parterna som tvistar om Östersjöns räddningshelikoptrar. Enligt Sjöfartsverket har parterna närmat sig varandra.

Konflikten gäller det arbetstidsavtal man haft för besättningarna. Dessa fungerar inte enligt Sjöfartsverket då kostnaderna har skenat. För ett par veckor sedan aviserade Sjöfartsverket att insatstiden nattetid riskerar att förlängas från dagens 15 minuter till 60 minuter om man inte kommer överens. I natt gick avtalstiden ut.

Sjöfartsverket uppger nu att parterna har närmat sig varandra något och att situationen ljusnat. Förhandlingarna kommer att fortsätta och parterna har enats om att insatstiden för räddningshelikoptrarna ska fortsätta att vara 15 minuter under februari.

– Min förhoppning är att vi snart är i hamn med ett arbetstidsavtal som båda parter kan acceptera och som inte äventyrar insatstiden, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningsavdelningen på Sjöfartsverket, i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.