Endast återvunna och förnybara bränslen ska användas för kraftvärmeproduktionen. Foto: SVT

Ingen mer kol och olja ska eldas i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska Verken i Linköping har beslutat att under år 2021 ska endast återvunna och förnybara bränslen användas i deras kraftvärmeproduktion.

Det är en stor omställning som pågår vid Teknisk Verken. De pannor som idag eldas med kol och fossil olja måste konverteras.

Det är en kostnad som beräknas uppgå till 200 miljoner kronor.

– Vi är glada att styrelsen fattat det här beslutet. I början av 1980-talet kom nästan all el och fjärrvärme från olja och kol. Nu fyrtio år senare kan vi äntligen sätta punkt för denna period och få ett energisystem där vi använder förnyelsebara och återvunna bränslen, säger Anders Jonsson, koncernchef för Tekniska verken i Linköping, i ett uttalande.

Tekniska Verken i Linköping ska sluta helt med att elda kol och olja. Foto: SVT

Koldioxidneutralt år 2025

Olje- och koleldningen vid Teknsika Verken har sakta fasats ut under genom åren. De kvarvarande pannorna har endast använts vid mycket kallt väder, och ibland vid behov som reservkraft.

– Det här beslutet kommer innebära minskade utsläpp med 35 000 ton CO2 per år. Det är lika mycket som 30 000 Linköpingsbors årliga bilåkande. Ett mycket viktigt steg för att kommunen ska nå sina ambitiösa klimatmål, säger Rebecka Hovenberg, styrelseordförande för Tekniska verken.

Linköping har som mål att vara koldioxidneutralt år 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.