Jessica Frisk, vårddirektör Region Östergötland. Foto: Axel Brantemo/SVT

För första gången sen augusti: Ingen inlagd på IVA för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Varken i Östergötland eller på Gotland vårdas någon på intensivvårdsavdelning för covid-19. För Östergötlands del är det första gången sedan 16 augusti. Samtidigt är smittskyddet i länet oroat av kommande säsongsinfluensa.

Jessica Frisk, vårddirektör på Region Östergötland, säger att man fortfarande har cirka tio covid-patienter på vårdavdelning som när som helst kan behöva föras över till IVA.

– Vi hoppas att det håller i sig, men IVA är ändå fyllt med andra patienter. Det här är inte stabilt och två dagar utan covidpatienter på IVA är inget vi firar.

Även förra hösten gick antalet som behövde vård för covid 19 ner. Sedan ökade smittan igen.

– Vi har fortfarande smittspridning och vissa klusterutbrott. Vi har också sett patienter med genombrottsinfektion trots att de fått dubbla vaccindoser. Effekten av vaccinet kan ha gått ner och det kan också vara så att vissa svarar sämre på vaccinet. Det är viktigt att hela samhället vaccinerar sig.

Frisk berättar också att vården är ganska hårt belastad av RS-viruset och ett utbrott av VRE, som antibiotika inte biter på.

– Sedan väntar vi på att säsongsinfluensan ska slå till och smittskyddet är oroat över att det kommer bli värre än förra året. Hygienrutinerna är fortsatt viktiga. Man bör också stanna hemma om man känner sig sjuk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.