Professor Björn-Ola Linnér vid Linköpings Universitet Foto: SVT

”Inte ett fiasko – möjligen ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Kollaps, haveri, fiasko och besvikelse. Resultat av det avslutade klimatmötet i Madrid skrivs nu i svarta rubriker. Linköpings universitets Björn-Ola Linnér har varit med på klimatmöten sen 2004 och tycker att utkomsten svartmålas för mycket.

– Ett fiasko är det inte, möjligen ett misslyckande. Man har inte uppnått allt man ville. Men man kom en bra bit längre än var vi var för två veckor sedan, säger Björn-Ola Linnér.

Han är professor vid Linköpings universitet och forskar om klimatpolitik. Mötet i Madrid präglades mycket av klimatrörelsen med Greta Thunberg i spetsen, säger han, nyss hemkommen från mötet.

Under fredagen anlände klimataktivisten Greta Thunberg till Madrid där klimatmötet COP25 hålls. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Ilsken stämning

– Det är ett av de möten där stämningen varit lägst. En mycket mer ilsken stämning än det varit de senaste åren. Men det tror jag ändå är bra för framtiden – det skapar ett tryck, säger Björn-Ola Linnér.

Hur mycket har Greta påverkat då?

– Det påverkar inte de regeringar som är bakåtsträvare som USA och Brasilien. Så på det visset har det inte påverkat förhandlingarna, säger han.

I klippet ovan utvecklar han varför han tycker politikerna får oförtjänt mycket kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.