• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Miljöminister Isabella Lövin (MP) tillsammans med sin norske kollega Ola Elvestuen vid klimattoppmötet i Madrid. Foto: Maria Davidsson, TT

Miljöministern besviken och irriterad på resultatet

Uppdaterad
Publicerad

Klimattoppmötet i Madrid ser till stora delar ut att ha slutat i fiasko. De frågor som är svårast att enas om sköts ytterligare en gång på framtiden.
– Men det är bättre att skjuta upp beslutet än att fatta ett dåligt, säger miljöminister Isabella Lövin (MP).

Isabella Lövin hade redan lämnat klimattoppmötet i Madrid när det avslutades på söndagen.

– Jag är glad att vi fick relativt bra språk om att höja ambitionerna till nästa år men är samtidigt väldigt irriterad och besviken över att vi inte kunde komma överens om hur vi ska bokföra det internationella samarbetet som gäller utsläppsminskningar.

Två veckors intensiva förhandlingar räckte alltså inte för att enas kring framtidens system för handeln med utsläppsrätter. Denna svåra fråga skjuts nu upp ytterligare en gång.

Avgörande avhopp

Enligt Isabella Lövin beror svårigheterna på att misstron mellan länder ökat efter att USA:s regering beslutat lämna Parisavtalet.

– När USA och EU drev frågan tillsammans fanns en trovärdighet så att man kunde få med sig andra länder. Nu när USA har lämnat blir EU ganska ensamt om att försöka övertyga om det här kan genomföras på ett bra sätt och att det finns pengar och resurser så att även de mest sårbara utvecklingsländerna kan klara att hantera klimatkrisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer