Den brittiska organisationsforskaren André Spicer säger att klimataktivisterna ofta använder uttryck som “klimaträttvisa” och “jämlikhet”, vilket tilltalar personer till vänster som sympatiserar med begrepp som sociala orättvisor. Foto: Samantha Lavergnolle, Emilio Morenatti/AP/TT

Forskarkritik: Klimatrörelsen är alldeles för vänsterpolitisk

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivister måste bredda sitt budskap utanför vänsterkretsar om de ska åstadkomma verklig förändring. Det menar den brittiska organisationsforskaren André Spicer.

– En av farorna som jag ser med dagens klimataktivism är att den är designad för att tilltala vänsterväljare, säger han.

På FN:s klimattoppmöte i Madrid finns många klimataktivister samlade och slagordet “Climate Justice Now” skanderas på många håll vid möteslokalerna.

– Uttryck som “klimaträttvisa” tilltalar personer till vänster som redan sympatiserar med begrepp som sociala rättvisa, men inte högerväljare, säger André Spicer, som är professor i organisationsteori vid Cass Business School, University of London. 

Enligt honom kommer majoriteten av klimataktivisterna i Storbritannien från vänsterrörelsen.

Aktivistprofil håller med

Tim Crosland från den brittiska aktiviströrelsen Extinction Rebellion, som nyligen genomfört uppmärksammade aktioner i London, håller med. Han tycker också att rörelsen måste bredda sig. 

– Vi kan inte bara rikta oss mot vänstern. Men om du tittar på vad som händer i världen just nu, i USA, Storbritannien och Brasilien så har vi en politisk högerrörelse mot oss.

Mer konservativa väljare tar hellre till sig budskap om att den lokala miljön eller nationen är hotad, en retorik som bland annat österrikiska politiker använt sig av framgångsrikt. Mittenväljare lockas mer av ekonomiska argument, som att försäkringskostnaderna för deras hus kommer stiga, menar André Spicer. 

– Om klimataktivisterna på allvar är intresserade av att åstadkomma en genomgripande förändring av ekonomin och samhället måste de hitta koalitioner med större grupper av människor som stödjer deras budskap och som också är villiga att ändra sina levnadsvanor.

Vill överbrygga politiska motsättningar

Aktivisten Tim Crosland håller med om att klimatrörelsen framöver måste försöka överbrygga politiska motsättningar för att nå resultat. 

– Traditionellt så är det inte vad miljörörelsen brukar göra, men vi måste bryta med det, säger han och påpekar att klimatdemonstrationerna i höstas inte bara lockade deltagare från vänsterhåll. 

– Människor från hela samhället var med, bönder med sina traktorer, läkare och advokater. Även premiärminister Boris Johnsons pappa Stanley demonstrerade. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.