En av de demokratiska presidentkandidaterna Michael Bloomberg är på plats på klimatmötet i Madrid och talar för att USA ska stanna kvar i Parisavtalet. Foto: Cristina Quicler/AFP/TT

Amerikanska städer och företag kraftsamlar för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

President Trumps beslut att USA ska dra sig ur Parisavtalet har lett till ett kraftfullt motstånd inom landet. Nu lovar allt fler stater, städer och företag att ändå uppfylla avtalet.

– Tillsammans representerar vi över hälften av USA:s utsläpp och en ekonomi större än Kinas, säger den amerikanske presidentkandidaten Michael Bloomberg.

På en kaotisk och proppfull presskonferens under FN:s klimatmöte i Madrid presenterades resultatet av det klimatarbete som görs vid sidan av den federala regeringen. Att skådespelaren Harrison Ford var en av de inbjudna talarna bidrog till publiktrycket.

– Parisavtalet är viktigt för alla oss, säger han till SVT.

Klimatkrisen

Den demokratiske presidentkandidaten Michael Bloomberg, miljardär och tidigare borgmästare i New York, har gjort klimatet till en av sina profilfrågor.

– Jag är här eftersom Vita huset inte är det, sa han.

Bloomberg är en av initiativtagarna till America’s Pledge, som samlar över 500 städer, 25 delstater, däribland Kalifornien, Colorado och New York, och över 2 000 företag och investerare.

– Det går att bekämpa klimatkrisen och samtidigt skapa tillväxt, säger Michael Bloomberg.

Nästan 200 länder har skrivit under Parisavtalet från 2015, som ska se till att jorden inte blir mer än två grader varmare och försöka begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. USA:s dåvarande president Barack Obama skrev under avtalet och lovade att landet kraftigt skulle minska sina utsläpp av växthusgaser, men i november meddelade Trump-administrationen att USA nu inlett processen att dra sig ur avtalet. Den 4:e november 2020 lämnar landet Parisavtalet helt, dagen efter nästa presidentval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet