FUB som arbetar för barn och unga med utvecklingsstörning har flera gånger lyft problemen med Försäkringskassan. Foto: SVT

Funktionsnedsattas problem lyftes redan i höstas

Uppdaterad
Publicerad
”Under den senaste veckan har vi sett rapporter i media om unga personer som fått orimliga beslut om indragen ersättning”, skriver intresseorganisationen FUB i ett uttalande efter SVT:s granskning. Organisationen, som arbetar för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning, har flera gånger lyft upp problemet med Försäkringskassan.

Efter SVT:s granskning av unga funktionsnedsatta som skickas till Arbetsförmedlingen reagerar även FUB, en förening för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning.

Föreningen skriver i ett uttalande i sociala medier att de under förra året fick signaler från medlemmar som tydde på att unga personer blev nekade aktivitetsersättning, ”trots att läkare och Arbetsförmedlingen är eniga om att personerna inte kan konkurrera på arbetsmarknaden.”

FUB larmade redan förra året

Under hösten träffade representanter från FUB flera gånger ansvariga på Försäkringskassan för att diskutera just den här problematiken, bland annat i Försäkringskassans funktionshinderråd.

”FUB har bland annat efterfrågat hur Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan hos en person som deltar i daglig verksamhet”, skriver organisationen i ett uttalande i sociala medier. Det är just den fråga som Socialdepartementet nu ska diskutera med Försäkringskassan.

Och enligt FUB gav Försäkringskassan redan i höstas lugnande besked:

”Försäkringskassan uppgav att de ska bli tydligare i sina styrande och stödjande dokument.”

Försäkringskassan ändrade nyligen vägledningen som är ett stöd till handläggarna på myndigheten. Där står numera:

“Att den försäkrade deltar i daglig verksamhet eller sysselsättning kan inte användas som stöd för att personen har arbetsförmåga i ett förvärvsarbete på arbetsmarknaden.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Funktionsnedsatta tvingas söka låtsasjobb

Mer i ämnet