Lars Niklasson, forskare i statsvetenskap på Svenska institutet för Europapolitiska studier (SIEPS) och biträdande professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet. Foto: TT/SIEPS

Intresset för EU-valet kan bli högre i år

Uppdaterad
Publicerad

Den utdragna regeringsbildningen kan komma att bidra till högre valdeltagande i EU-valet.

För 2014 års EU-val låg svenskarnas valdeltagande på 51,07 procent, en ökning med 5,54 procent jämfört med valdeltagandet 2009. Valdeltagandet i Östergötland låg 2014 på 49,54 procent, en ökning med 4,32 procent jämfört med 2009.

Lars Niklasson, forskare i statsvetenskap på Svenska institutet för Europapolitiska studier (SIEPS) och biträdande professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet (LiU) menar att vi kan komma att se en ökning i valdeltagandet även i år.

EU-valet 2019

– 2014 var ett ”supervalår”, det vill säga det kommande riksdagsvalet skapade ett större intresse för politiken än det skulle varit annars. Samma logik kan gälla i år, även om riksdagsvalet låg före. Nu kan folk minnas regeringsbildningsprocessen och vara arga eller glada över hur det blev, säger han.

Vilka som kommer bli invalda tror Lars Niklasson är svårt att förutse.

– Det är många nya kandidater i år, då blir det svårt för väljaren att tänka att ”den har ju gjort en bra jobb, jag röstar på en pålitlig kandidat”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet