Göta hovrätt i Jönköping. Arkivbild. Foto: Anna Hållams/TT

IS-kvinnan från Norrköping frias för bidragsbrott

Publicerad

IS-kvinnan från Norrköping frias helt från anklagelserna om bidragsbrott. Det meddelar Göta hovrätt i sin dom.

I tingsrätten dömdes kvinnan till villkorlig dom och 50 dagsböter om 50 kronor för bidragsbrott – men domen överklagades.

Enligt Göta hovrätt är det utrett att kvinnan under perioden fick utbetalningar av bidragen, men att det inte finns stöd för att kvinnan agerat med uppsåt.

Enligt domen har hon inte tagit ut pengar från det aktuella kontot under tidsperioden – vilket hovrätten anser talar till kvinnans fördel. Enligt henne hade hon inte möjlighet att kontakta Försäkringskassan under tiden hon befann sig i IS-lägret.

Koppling till Norrköping

Kvinnan har koppling till Norrköping och återvände till Sverige i höstas efter att ha blivit utvisad från Syrien. I februari tidigare i år dömdes hon av Norrköpings tingsrätt för bidragsbrott.

Domstolen ansåg det vara styrkt att kvinnan lyft barnbidrag, flerbarnstillägg och underhållsstöd på sammanlagt 160 000 kronor under tiden hon var i Syrien i ett IS-kontrollerat område.

Ett hovsrättsråd var skiljeaktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet