Enligt Jessica Frisk, vårddirektör, har Östergötland varit särskilt drabbat av covid-19-pandemin. Se henne berätta mer i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

IVA-talen sjunker sakta: ”Väldigt hårt drabbade i Östergötland”

Uppdaterad
Publicerad

Senaste tiden har det kommit flera rapporter om att IVA-talen i Sverige går nedåt. Detsamma gäller Östergötland – om än långsamt.

– Vi har varit väldigt hårt drabbade i Östergötland, säger Jessica Frisk som är vårddirektör vid Region Östergötland.

I måndags vårdades drygt 290 med bekräftad covid-19 på IVA i Sverige – vilket är en minskning med 24 procent den senaste veckan. I Östergötland minskar också IVA-talen, om än långsamt – under tisdagen krävde 14 patienter IVA-vård i Östergötland.

– Det vi ser i Östergötland är att vi var en av de första som gick in i pandemin och vi verkar också vara en av de sista ur. Jag tror vi ligger senare än många av de andra regionerna, säger Jessica Frisk till SVT Nyheter Öst.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland
I Svenska intensivvårdsregistrets statistik kan man nationellt tydligt se en minskning i behovet av IVA-vård. Foto: Svenska intensivvårdsregistret

En miljon svenskar vaccinerade

Under dagen kom nyheteten att över en miljon svenskar nu är färdigvaccinerade. Bara i Östergötland är siffran 60 878 – men trots det kommer det nya patienter som behöver sjukhusvård för covid-19 på länets sjukhus.

– Bland den äldsta befolkningen som hunnit få båda sprutorna ser vi absolut en minskning, men det finns fortfarande individer som blir sjuka efter spruta ett och i enstaka fall även efter spruta två. Men vi ser helt klart en positiv effekt av vaccineringen. Rimligen, med tanke på vaccinationstakten, ska vi lyckas trycka ned det här, säger Jessica Frisk.

Hör henne berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet