Foto: SVT

Karin spelade bort hela lönen

Uppdaterad
Publicerad

För Karin tog det inte lång tid att bli fast. Men så föll hon också för den typen av spel som klassas som de farligaste: snabba, lättillgängliga och där man med ett hastigt knapptryck lätt kan förlora det man vann sekunderna innan.

– Jag kom in väldigt fort i det. Det gick blixtsnabbt. Jag satt hemma och spelade när familjen inte var där och på jobbet satt jag kvar när kollegorna gått hem. Men så småningom spelade jag även på arbetstid, säger hon.

Det var enarmade banditer på nätet som blev Karins last. Insatserna höjdes i snabb takt. Tusen kronor för ett enda spel, eller en snurr, var vanligt mot slutet av spelmissbruket.

Spelberoende

– Det gick jättefort. Man kunde sätta sprätt på ganska mycket pengar på bara några minuter.Till slut blev läget desperat. Jag var tvungen att ha pengar, det var noll på kontot.

Det blev allt svårare att förklara för barnen varför lönen tog slut efter bara ett par dagar. Hon började att ”låna” pengar på företaget där hon arbetade. Men i stället för att betala tillbaka pengarna blev det fler lån. Till slut blev Karin avslöjad. I dag har hon en villkorlig dom för förskingring.

Lyckades ta sig ur missbruket

Det var avslöjandet som tvingade henne att sluta och för snart tre år sedan lyckades hon ta sig ur sitt missbruk. Hon tror att det är särskilt skamligt för just kvinnor att erkänna att de håller på med spel.

– Att som kvinna och mamma hålla på med sånt här som egentligen är tramsigheter. Man säger åt barnen att de inte får spela dataspel och sen sitter man själv uppkopplad. Det blir väldigt kluvet. Man skäms helt enkelt.

Nu engagerar hon sig i en stödförening för spelberoende. Men hon beklagar att det fortfarande är så få kvinnor som hör av sig.

– Det sitter så många tjejer ute i stugorna som mår jättedåligt, men som inte vågar ta kontakt. Och de som kommer försvinner efter några gånger. Sen vet vi aldrig vad som händer med dem.

(Karin heter egentligen något annat.)

Fakta

Fakta | Spelmissbruk

* Varje år blir cirka 100.000 personer problemspelare. Totalt räknas två procent av befolkningen ha problem med spelandet.

* Bland de nya problemspelarna är omkring 40.000 kvinnor. Den vanligaste åldersgruppen bland kvinnor som får spelproblem är 45-64 år.

* Män spelar mer än kvinnor. 77 procent av dem som spelar mycket och ofta (högfrekvent) är män.

* Mer än en fjärdedel av problemspelarna är under 25 år.

* Andelen nya problemspelare är högre bland personer födda utanför Sverige.

* Bland män är andelen nya problemspelare ungefär densamma oavsett utbildningsnivå. För kvinnor är andelen problemspelare högst bland dem med enbart grundskoleutbildning.

* Ju kortare tid mellan insats och vinst/förlust, desto större risk. Spelande på spelautomater och vissa typer av internetspel medför hög risk för spelberoende.

* Personer som spelar data- och tv-spel har högre risk för att bli problemspelare.

* Spelproblem bidrar till försämrad psykisk hälsa.

* Personer som dricker mycket alkohol löper större risk att få ökande spelproblem.

* Cirka fem procent av Sveriges befolkning spelar på spel med hög riskpotential varje månad eller oftare.

Källa: Statens Folkhälsoinstitut.

I studien har drygt 6.000 personer intervjuats vid två tillfällen under 2008-2010. Undersökningen fortsätter fram till 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelberoende

Mer i ämnet