C-ledaren Annie Lööf säger att hon påverkats på djupet av händelsen i Almedalen. Foto: Anders Wiklund/TT

Kartlade Lööf och köpte vapen: ”Omskakande”

Uppdaterad
Publicerad

Theodor Engström kartlade Centerledaren Annie Lööf och införskaffade flera vapen innan politikerveckan i Almedalen.

– Det är klart att det är omskakande för min klient, säger C-ledarens målsägandebiträde Silvia Ingolfsdottir Åkermark.

I dag väcks åtal mot Theodor Engström för terroristbrott efter mordet på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, samt förberedelse till terroristbrott mot Centerledaren Annie Lööf den 6 juli under Almedalsveckan.

Silvia Ingolfsdottir Åkermark är målsägarbiträde till Annie Lööf. Hon menar att åtalet innehåller en robust och omfattande bevisning och att brottsrubriceringen stämmer överens med den som hon och hennes klient tidigare har informerats om. 

Av åtalet framgår det att den misstänkte har intresserat sig för och kartlagt Annie Lööf både innan och under politikerveckan i Almedalen på Gotland.

”Omskakande”

Theodor Engström bodde i tält i Visby och hade bland annat införskaffat en dubbeleggad kniv, ytterligare en kniv, ett svärd och en pilbåge med pilar. Han hade även sammanställt uppgifter om vad Centerledaren skulle göra under veckan i Visby.

– I och med att det har funnits ett motiv får man ha förståelse för varför Annie Lööf är målsägande. Det är klart att det är omskakande för min klient att han har kartlagt henne och har haft vapen, säger Silvia Ingolfsdottir Åkermark. 

Det är först i och med åtalet som Annie Lööf nu får ta del av vilken bevisning som åberopas. Nu kommer Silvia Ingolfsdottir Åkermark och hennes klient gå igenom åtalet tillsammans och diskutera ett eventuellt skadeståndsanspråk.

Av åtalet framgår även att Engström uppsåtligen utdelat flera knivhugg mot SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren vilket ledde till att hon avled av sina skador.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är en stor tragedi, säger Kronje Samuelsson som är målsägarbiträde för Wieselgrens efterlevande. Foto: SVT

Lööf: Förbereder mig för rättegången

I ett inlägg på Facebook skriver Annie Lööf bland annat: ”Jag kommer nu att gå igenom förundersökningen och förbereda mig mentalt inför rättegångsprocessen de kommande veckorna. Att vara måltavla i en pågående rättsprocess om terrorbrott och förberedelser till mord påverkar såklart familjen och mig personligen på djupet men i dag går all omtanke till Ing-Marie Wieselgrens familj i deras stora sorg och saknad”.

Var väntat

Advokat Kronje Samuelsson är målsägarbiträde och företräder Wieselgrens efterlevande. Han menar att dagens åtal var väntat.

– Vi har fått de här signalerna från åklagaren under förundersökningens gång. Alldeles oavsett hur brottet rubriceras så finns det efterlevande som har drabbats, säger han kort efter att åtalet offentliggjorts.

Han ser åtalet som ett steg i riktningen för Ing-Marie Wieselgrens familj att fortsätta bearbeta och sörja det som har hänt. I övrigt vill han inte kommentera motivbilden bakom dådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.