Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVT

Kemiläraren får blanda handsprit till kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Handsprit har blivit en bristvara i coronatider. Nyströmska gymnasiet i Söderköping har därför förvandlats till en liten spritfabrik.

I Söderköping har vård och omsorgssidan fått den handsprit som finns i kommunen, så nu behövs det sprit till den övriga verksamheten. Kemiläraren Peter Lindström på Nyströmska gymnasiet har engagerats i att blanda eget. Han har varit i kontakt med en rad myndigheter och organisationer för att se till så att det går till på rätt sätt:

– Det är ju regler som håller på att utredas, men det vi gör nu är inte olagligt vad vi har förstått.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Han följer WHO:s recept, men eftersom han varken fått tag på isopropanol eller etanol så använder han T-Röd istället, tillsammans med glycerol och en skvätt väteperoxid.

– Det är ju bra att vi kan samarbeta i kommunen och hjälpa varandra, säger Cecilia Karlsson som är enhetschef för elevhälsan Söderköping.

Hon berättar att man börjar med att tillverka 50 liter, men att man kan göra mer framöver om det behövs

.

Plastflaskor redo att fyllas på med Söderköpings egenproducerade handsprit

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet