Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bråvallaverket i Norrköping. Arkivbild. Foto: Carl Larsson/SVT

Bråvallaverket får ny ägare

Uppdaterad
Publicerad

31 oktober tillträder den nya ägaren till Bråvallaverket, det gamla kraftvärmeverket i Norrköpings inre hamn. Norrköpings kommun köper verket av Eon och säljer det vidare samma dag till ED-bygg.

– Det har varit ett år som har varit ganska klurigt ur många aspekter, så det är jätteskönt att vi har tecknade avtal. Vi ser fram emot jättemycket att påbörja planerings- och utvecklingsarbete av de här fastigheterna tillsammans med nya ägaren, säger Henrik Haugness, exploateringschef på Norrköpings kommun.

Flera byggnader i hamnen

2017 kom Eon och Norrköpings kommun överens om en försäljning och tre år senare köpte kommunen byggnaderna för 175 miljoner kronor.

Norrköping

Om några veckor, den 31 oktober tillträder ED-bygg som ägare inte bara för själva värmeverksbyggnaden utan också ett antal byggnader ut mot Östra promenaden.

Fortsättning på Inre Hamnen

Vad som ska hända med Bråvallverket är inte helt klart. Det har talats om hotell, restauranger och en hel del bostäder. För kommunen är det en fortsättning på den ombyggnad av inre hamnen som just nu pågår.

Bråvallaverket

Bråvallaverket i centrala Norrköping togs i bruk 1972 och var i drift i ungefär tio år. Därefter följde några år då det var reservkraftverk och runt 2013-2014 var det definitivt slut eftersom värmepannan demonterades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet