Tomt kraftvärmeverk ska ge plats åt tjänsteföretag. Det är förhoppningen när Norrköpings kommun köper delar av området vid det gamla kraftvärmeverket i Norrköpings centrum av Eon. Foto: Ulf Persson/SVT

Klart: Norrköpings kommun köper Bråvallaverket

Uppdaterad
Publicerad

Idag blev det klart att Norrköpings kommun köper det gamla Bråvallaverket i södra hamnen av Eon. Fastighetsaffären kostar kommunen 175 miljoner kronor och i köpet ingår fler fastigheter i kvarteret Triangeln.

Med köpet får kommunen tillgång till ett stort område i de södra delarna av den inre hamnen. Planerna är att locka tjänsteföretag till kvarteret. Det slutgiltiga beslutet ska dock tas av kommunfullmäktige.

– Det är en god investering för det här kommer vi få tillbaka i pengar, när området utvecklas, och genom att det skapas nya arbetstillfällen, säger Lars Stjernkvist (S) kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Norrköping

Hör mer om planerna och hur mycket området kan förändras rent estetiskt i klippet.

Foto: SVT

Tävling ska ge idéer

I januari nästa år tänker kommunen starta en tävling för att få in idéer från företagare hur området ska utvecklas. Eon ska dock vara kvar som hyresgäster i de gamla spårvagnshallarna, där energibolaget har kontor idag.

– Vi tro det är ett bra sätt att utveckla Norrköpings näringsliv på mot service- och tjänstesektorn, säger Hans Revenhorn samhällsbygnadsdirektör.

Det oljeeldade kraftverket invigdes 1972 och blev 2012 reservkraftverk.

Mer om Bråvallaverkets historia ser du i videon nedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet