Foto: TT/Jeppe Gustafsson.

Gängmord i Norrköping kan lösas med hjälp av Encrochat

Uppdaterad
Publicerad

Ett dubbelmord utanför en nattklubb fylld med gäster och ett mord utanför en snabbmatsrestaurang inom loppet av ett halvår. Nu kan morden komma till sin lösning – efter att fransk polis knäckt det krypterade kommunikationsverktyget Encrochat. Enligt P4 Östergötland handlar det om rena beställningsmord.

SVT Nyheter Öst har tidigare varit i kontakt med åklagaren angående gängmordsutredningarna och en eventuell koppling till det krypterade chattverktyget Encrochat.

– Det föreligger yppandeförbud i ärendet så jag kan i nuläget inte kommentera innehåll i utredningen, svarade Karin Sandèn då.

Åklagare Karin Sandén väntas snart väcka åtal. Foto: SVT/TT/Polisen.

Kopplas till Encrochat

Men enligt P4 Östergötland har polisen haft nytta av att fransk polis förra åren kunde knäcka kommunikationsverktyget – framför allt när det gäller Ingelstamordet.

– Vi är med på plattformen. Det kommer kunna redovisas ganska väl hur de skulle gå till väga och vilket modas de skulle ha. Man skulle byta bilar och sådana saker, säger Ted Esplund, ansvarig för arbetet med Encrochat vid polisens nationella underrättelseenhet till P4.

Men männen ska även ha diskuterat mordet utanför nattklubben i december förra året.

– Det sitter en och betalar för att någon ska tas av daga. Den personen sitter ganska högt upp i hierarkin. Han tar en kontakt med någon förtrolig människa. Den personen har kontakter med ett utförarled med personer som är beredda att, mot betalning eller för att öka i status i kriminella kretsar, ta sig an ett sådant här uppdrag, säger Ted Esplund till radiokanalen.

Kriminella ledargestalter

Det var i december som två män sköts ihjäl utanför en nattklubb i centrala Norrköping. En av de ihjälskjutna var en ledargestalt i den kriminella grupperingen No Surrender MC, som under en tid försökt etablera sig i Östergötland.

Under påskhelgen sköts det igen i Norrköping. En man i 40 årsåldern, som sedan skulle visa sig vara samma man som under hösten 2020 utsattes för ett bombdåd i stadsdelen Hageby, sköts till döds. Även den mannen hade en ledande ställning i samma gäng.

Just nu sitter sex män i åldrarna 23 till 33 häktade misstänkta för inblandning i morden. Enligt Åklagare Karin Sandén kommer åtal dröja lite till.

– Vi kommer att behöva ytterligare viss förlängning. I dagsläget inte bestämt hur lång tid som behövs, skriver hon till SVT Nyheter Öst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi ser att ett människoliv inte är värt någonting och att det är väldigt vanligt att man lägger ut de här jobben på yngre individer, säger Emil Eisersjö. Foto: Veckans brott/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet