Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oerhört tragiskt. Allting tydde på att han borde skrivas ut, säger Mats Edsgården”, chefsrådman. Foto: Linnea Burén/SVT

Knivmannen vårdades på rättpsyk i nio år – utskriven månader innan polisattacken

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som knivhögg en polis utanför polishuset i Norrköping, vårdades under nio år på rättspsykiatriska kliniken i Vadstena – efter en tidigare polisattack. I somras blev han utskriven.

Efter att bland annat ha kastat brandbomber mot polisen 2013, dömdes den 56-årige mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordbrand och försökt till grov misshandel.

Vårdades i Vadstena

Mannen placerades på rättspsykiatriska kliniken i Vadstena. Här vårdades han under nio års tid, först som intagen och sedan i öppenvård – tills i somras då han blev utskriven. Några månader senare attackerade han polisen igen. Nu med kniv.

– Oerhört tragiskt. Det har påverkat mig. Jag blir ledsen över att det har inträffat, men just då gjorde vi rätt. Allting tydde på att han borde skrivas ut, säger Mats Edsgården, chefsrådman vid förvaltningsrätten.

Hör chefsläkaren berätta om rättpsykiatrin i Vadstena och chefsrådmannen om beslutet videon ovan.

• Psykisk störning är under kontroll

• Låg risk för återfall i brott

• Stabil ekonomi och boende

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid polishuset i Norrköping

Mer i ämnet