Filminspelning på Gotland Foto: SVT

Kommunala filmfonder satsar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Skapar man en filmfond är det fullt möjligt för en kommun att satsa miljonbelopp på inspelningar av TV-serier. Det konstaterar man på Gotland idag – dagen efter beskedet att Linköpings miljonsatsning på Mons Kallentofts deckarserie är olaglig.

Under årens lopp har flera tv- och filminspelningar skett på Gotland. Mest känd på senare år är kanske filmserien om Maria Wern.

– Det är ett bra sätt att sälja Gotland, säger Stefan Persson, regional utvecklingsdirektör på Region Gotland.

Filmfonder i Norrköping och på Gotland

2010 bildades Gotlands filmfond AB, ett bolag där 80 procent ägs av Region Gotland och 20 procent av filmregion Stockholm-Mälardalen. Region Gotland gick då in med nio miljoner i bolaget vars syfte är att stimulera filmproduktioner på Gotland.

Till exempel så stöttade man produktionen av Maria Wern-serien med tre miljoner kronor mellan år 2014 och 2016.

Också Norrköpings kommun har en filmfond som sedan starten 2015 gett 4,5 miljoner i stöd till olika filmprojekt.

Linköpings filmstöd olagligt

Under måndagen kom domen från Förvaltningsrätten som fastslog att Linköpings kommuns planerade stöd på 3,7 miljoner till filmatiseringen av Måns Kallentofts böcker bryter mot lagen.

Frågan är vad den kan innebära för filmfondernas fortsatta verksamhet? Stefan Persson på Region Gotland är dock inte orolig.

– Vi stöttar inte filmer. Vi gör investeringar. Sedan kan man alltid diskutera hur lukrativa de investeringarna är och vi kanske ser andra värden än just återföring av medel. Men vi ger inte bidrag utan går in och blir delägare i filmproduktionen kan man säga.

Så du tror inte att domen kommer att påverka?

– Det är inte vår bedömning i dagsläget. Vi har ju jobbat utifrån den modell som finns i Film i Väst till exempel och det har funkat juridiskt, säger han.

Se hela inslaget i SVT PLAY

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.