Kommunalt bolag utses till ”Årets miljösämsta elbolag”

Uppdaterad
Publicerad

I dag får det kommunala bolaget i Linköping ett pris de helst hade velat vara utan; ”Årets miljösämsta elbolag.”

Det är föreningen Älvräddarna som utser priset till det elbolag i Sverige som de anser har gjort minst insatser för miljön.

Älvräddarnas samorganisation har utsett det kommunala bolaget Tekniska verken i Linköping till ”Årets miljösämsta elbolag”. De får antipriset främst för att det har tagit så lång tid att göra något åt situationen i sjön Yxern i Kalmar län.

Talades om miljökatastrof

SVT Nyheter Öst har i flera granskningar berättat om Yxern och kampen för att rädda sjön. Flera kraftbolag nedströms, bland annat Tekniska verken, tappar vatten ur sjön för att kunna utvinna el. Det har gjort att vattennivån åker jojo upp och ner och i somras och höstas var den så låg att det talades om en miljökatastrof. Vissa vikar var helt torrlagda och döda fiskar flöt upp vid dammluckorna.

Förstudie ska göras

Nu ska snart en förstudie påbörjas för att se om man kan lösa situationen och återställa det naturliga flödet i sjön. Men Tekniska verken, som är den största delägaren i regleringsföretaget som styr över dammluckorna, har ändå tilldelats Älvräddarnas antipris.

Motiveringen till priset hittar ni lite längre ned på denna sidan.

Älvräddarna är en ideell organisation som driver frågan att befintlig vattenkraft ska miljöanpassas med fiskvägar och liknande. Man vill också stoppa all ny utbyggnad av vattenkraft.

Avböjt kommentar

Tekniska verkens ledning kommer att tilldelas priset under dagen. De kommer att kommentera utmärkelsen efter det.

”Trots att både allmänhet och myndigheter larmat gång på gång så väljer Tekniska verken att sjösänka Yxern på ett sätt som skadar den biologiska mångfalden på ett mycket allvarligt sätt. Man visar en total ansvarslöshet och nonchalans gentemot den biologiska mångfalden samt de människor som nyttjar sjön för rekreation och naturupplevelser”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet