Kommunhuset i Vadstena. Foto: Bo Gäfvert/Vadstena kommun

Den politiska turbulensen i Vadstena fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett extra kommunstyrelsemöte idag i Vadstena skulle man ta ett beslut om framtiden för kommundirektören.

Men efter att det har framkommit nya uppgifter om att en av de två tjänsterna aldrig utlystes, vill partierna fortsätta sina interna förhandlingar, om konsekvenserna för kommundirektören.

Idag höll kommunstyrelsen i Vadstena ett extrainsatt möte med anledning av turerna kring kommundirektör Tommy Nilsson.

Socialdemokraterna har tillsammans med det lokala partiet Konsensus den politiska majoriteten i Vadstena och styr kommunen tillsammans. Men medan Konsensus meddelat att man fortfarande ger kommundirektören stöd och fortsatt förtroende, så har Socialdemokraterna har krävt hans avgång.

Den politiska krisen i Vadstena

Detta riskerar nu att det politiska majoritetsamarbetet kan spricka i Vadstena. Men vid en presskonferens under eftermiddagen gav Mats Wahrén från Konsensus inga nya besked.

Mats Wahrén (K) under presskonferensen idag Foto: SVT

– Det handlar om att nya detaljer har kommit fram om vad som hänt, och vem som har gjort vad. Det handlar också om nya uppgifter om att en av de två tjänsterna aldrig utlystes, säger Mats Wahrén (K).

Vad händer nu?

– Varje parti har nu dragit sig tillbaka för att smälta de nya uppgifterna. Sedan kommer vi nog kunna ge ett besked inom en vecka, säger Mats Wahrén (K).

Det innebär också att den styrande majoriteten, Konsensus och Socialdemokraterna, fortsätter att styra i Vadstena ett tag till, trots att det finns en splittring mellan partierna i frågan.

Bakgrund:

Under våren anställde Vadstena kommun en HR-strateg och en förändringsledare. Som förändringsledare anställde kommundirektören Tommy Nilsson sin fru. Dessutom anställde han en bekant som HR-strateg utan att tjänsten utlystes.

LÄS MER: Bakgrunden till bråket – kommundirektören som anställde hustrun och vännen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den politiska krisen i Vadstena

Mer i ämnet