Foto: SVT

Bakgrunden till bråket – kommundirektören som anställde hustrun och vännen

Uppdaterad
Publicerad

Kommundirektören i Vadstena anställde sin egen fru och när hans bekant fick anställning utlystes aldrig tjänsten.

Tommy Nilsson tillträdde som ny kommundirektör i Vadstena 1 september 2016. Innan det arbetade han som skoldirektör i Sundsvalls kommun men hoppade av sitt uppdrag med omedelbar verkan.

 ”Jag har en annan syn på styrning och ledning än vad barn- och utbildningsnämnden har”, angav han då som skäl till avhoppet enligt st.nu.

Den politiska krisen i Vadstena

Anställde sin fru

För snart två veckor sedan uppdagades det att Tommy Nilsson låtit anställa sin fru som utvecklingsledare i Vadstena kommun. Samma dag som det uppdagades valde hon att säga upp sig och kommundirektören skrev i ett pressmeddelande:

– Så här i efterhand kan jag också förstå att det var ett olämpligt val av mig att låta anställa min fru.

Även en bekant anställdes

En annan person som sa upp sig samma dag var kommundirektörens bekant, som även han arbetat för Sundsvalls kommun tidigare. Han anställdes som HR-strateg under tre år på 50 procent.

Tjänsten för HR-strateg utlystes aldrig

SVT Nyheter Öst begärde ut dokumentation gällande anställningarna för de båda personerna. Den tjänst som frun fick utlystes och elva personer sökte tjänsten som utvecklingsledare. Avtalet undertecknades av kommunens personalchef samt biträdande kommundirektör. Tjänsten innefattade en visstidsanställning på tre år och var på 20 procent.

Gällande den andra personen fick SVT Nyheter Öst ingen dokumentation gällande anställningsprocessen. Igår kunde kommunens personalchef Charlotte Träff förklara varför:

– Den utlystes inte, säger Charlotte Träff.

Varför inte?

– Det kan jag inte svara på just nu, säger hon.

Anställningsavtalet för HR-strategen undertecknades endast av kommundirektör Tommy Nilsson. De både tjänsterna innefattade en lön på 65 000 kronor i månaden.

Ingen på kommunen vill svara på huruvida tjänsterna ska tillsättas på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den politiska krisen i Vadstena

Mer i ämnet