Socialdemokraterna i Vadstena meddelar nu att man bildar en ny majoritet med Moderaterna och Miljöpartiet. Foto: SVT

S lämnar styret i Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Vadstena meddelade vid en presskonferens under eftermiddagen att de lämnar styret i Vadstena.

S har styrt tillsammans med Konsensus sedan valet. Orsaken till att Socialdemokraterna nu lämnar är den senaste turbulensen i Vadstena när det gäller två anställningar som gjorts.

Samarbetet spricker

S har uttalat att de inte har förtroende för kommundirektören medan samarbetspartnern, Konsensus, har fortsatt förtroende. Det gjorde att S inte anser sig kunna fortsätta att vara en del av det nuvarande styret.

Den politiska krisen i Vadstena

Kommunledningen har fått information vid flera tillfällen och vid onsdagens extra möte med kommunstyrelsen framkom nya uppgifter.

Skrev själv under avtalet

Kommundirektören i Vadstena, Tommy Nilsson, anställde sin egen fru och en nära bekant. Enligt de avtal som tidigare visats upp från kommunen så var det HR-chefen och tf kommundirektör som skrev under avtalet men nu har det kommit fram att originalavtalet undertecknades av Tommy Nilsson själv.

Dessutom visar dokumentation att kommundirektörens vän, som senare anställdes, först anlitades som konsult av kommunen och fick ett arvode på 81.000 kronor för två dagars arbete.

Till en av de två tjänsterna kom det in elva ansökningar, men inga anställningsintervjuer gjordes.

Både direktörens fru och vän sa upp sig med omedelbar verkan när anställningarna blev kända av media.

Vi har sökt Tommy Nilsson för en kommentar men han är på semester och går ej att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den politiska krisen i Vadstena

Mer i ämnet