Den planerade skärgårdsstaden vid Marviken på Vikbolandet Foto: Synthesis Analytics AB

Kommunens utredning av Marvikens ägare – en palett av ekonomiskt virrvarr

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan beslöt kommunstyrelsens ordförande i Norrköping Lars Stjernkvist (S) att samarbetet med Marvikens nya ägare skulle avslutas.

I dag kom rapporten om orsaken och det är en omfattande skrivning om skatteskuld, skadestånd, överbelåning och pantbrev som inte går att spåra.

I februari 2019 bjöd företaget Synthesis Analytics in företrädare för Norrköpings kommun, allmänhet och media till en presentation av framtiden för Marvikens gamla kärnkraftverk. Företagets ägare Niclas Adler beskrev hur kraftverket skulle förvandlas till en skärgårdsstad med Dubai som förebild.

– 1000-1200 bostäder, hotell, restauranger, äldreboenden,och rehabcenter, sa Niclas Adler vid presentationen i februari i år.

Norrköping

Men än så länge syns inte mycket av planerna och för en vecka sedan tog kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) beslutet att kommunen avslutar samarbetet med Niclas Adler och företaget Synthesis Anlytics.

– Vi hade fått väldigt många varningssignaler om att det var ett skakigt projekt och ett företag med väldigt många frågetecken.

En hel del i rapporten är sekretessbelagd. Kommer vi att få se hela bilden av det här projektet?

– Det kommer vi kanske aldrig få veta. Men det vi vet är tillräckligt graverande.

Hör Lars Stjernkvist berätta mer i videoklippet här nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet