Tidigare i november beslutade kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) att avbryta detaljplanearbetet för Marviken utanför Norrköping. Foto: SVT arkiv

Stjernkvist (S) avbröt samarbete om Marviken – kommunstyrelsen ställer sig bakom

Uppdaterad
Publicerad

Under dagens kommunstyrelsemöte behandlades Marviken. Det efter att Lars Stjernkvist (S) fattat beslut om att avbryta detaljplanearbetet. Nu står det klart att hela kommunstyrelsen ställer sig bakom Stjernkvists beslut.

Bakgrunden till beslutet är en rapport som utförts av företaget Scotus. Delar av rapporten omfattas av sekretess, men idag fick kommunstyrelsen ta del av hela materialet.

– Kommunstyrelsen har tagit del av både den offentliga delen av rapporten och en dragning av den del som är sekretessbelagd. Slutsatsen som kommunsstyrelsen tog var att ställa sig bakom mitt ordförandebeslut, säger Lars Stjernkvist till SVT Nyheter Öst.

Norrköping

Enligt honom har nu kommundirektören fått i uppdrag att sköta den fortsatta processen.

– Vår jurist har bedömt att den sekretessbelagda delen av rapporten inte går att offentliggöra. Kommunstyrelsen ska naturligtvis ta del av allt material, men det går inte att offentliggöra, enligt våra jurister, säger Lars Stjernkvist.

”Påtagliga brister”

Men även i den delen som är offentlig förekommer det oegentligheter, enligt Stjernkvist.

–  Även i den delen som är offentlig framgår det påtagliga brister som årsredovisningar som inte lämnats in och oklarheter över vem som äger bolag. Men om omständigheter förändras då ska kommundirektören återkomma, säger han.

Entreprenören Niclas Adler. Arkivbild. Foto: Patrik Svedberg

Kritisk mot kommunen

Niclas Adler som driver bolaget Synthesis Anlytics som äger Marviken är kritisk till kommunens agerande.

– Vi är av samma åsikt nu som vi var innan dagens möte. Jag är förvånad över både hur processen varit och fokus för hela diskussionen. Jag förstår inte vad vare sig utredningen eller de argument som framförts har att göra med planprocessen, säger han till SVT Nyheter Öst.

Enligt Niclas Adler ska företaget nu se över om några eventuella felaktigheter har gjorts från deras sida.

– Vi har ett juridiskt bindande avtal med kommunen och ser inte att det här är till grund för att bryta det avtalet. Jag tycker processen är märklig från början. Man gör en hemlig utredning där vi inte tillfrågas och får inte ens tycka till om det som kommer fram. Sedan får vi informationen via media och inte från kommunen eller direkt från Stjernkvist, säger han till SVT Nyheter Öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet