Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ida” lever med en ständig rädsla och tror att hon kommer behöva leva gömd ett långt tag framöver. Hör mer om hennes historia i klippet ovan. Foto: August Askbom/SVT

Kontaktförbudet överträddes – Ida: ”Mitt enda alternativ var att fly”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha levt i ett förhållande kantat av våld och hot lämnar Ida sin partner. Ett kontaktförbud upprättas men överträds och idag lever Ida ett liv på flykt.

– Det är katastrof att jag som inte gjort något fel ska behöva flytta, säger Ida, som egentligen heter något annat.

Efter att ha inlett ett förhållande märker Ida kort därpå att allt inte är som det ska. Hot och trakasserier går snart över i knuffar och därifrån var steget kort till grövre våld. Förhållandet fortskrider och våld, uppbrott och försoningar avlöser varandra innan Ida till sist gör en polisanmälan.

– Jag har polisanmält tidigare men då har han hotat och manipulerat mig vilket lett till att jag dragit tillbaka anmälningarna, säger Ida.

Överträdde kontaktförbudet

Anmälan resulterar i ett kontaktförbud. Det fyller sin funktion till en början men överträds så småningom. Ex-partnern dök upp i Idas trapphus vid flera tillfällen och hotade och trakasserade henne.

– Jag var livrädd. Jag visste inte vad han skulle kunna göra, mitt enda alternativ var att fly, säger hon.

Enligt Ida dömdes ex-partnern till dagsböter för överträdelsen. I dag lever hon gömd på hemlig adress, rädd för att han ska hitta henne igen.

Återupplever samma trauman och rädslor

Att få ett kontaktförbud utfärdat är ingen självklarhet, i Sverige beviljas ungefär en tredjedel av alla ansökningar.

Trots att Ida har ett kontaktförbud utfärdat mot ex-partnern känner hon inte att det är ett tillräckligt skydd. Hon riktar stark kritik till att kontaktförbudet måste förnyas med jämna mellanrum.

– Det är mycket krav och press på en själv när kontaktförbudet löper ut. Två veckor innan måste man själv kotakta polisen om en förlängning. Det blir ångestfyllt, en polis måste ringa upp och ställa kontrollfrågor och allt blir en påminnelse om det man lever i och har varit igenom, säger Ida.

Hör mer om hennes berättelse i videon. Ida heter egentligen något annat och bilderna i videon är en rekonstruktion.

Vad är ett kontaktförbud?

Kontaktförbud beviljas när det finns en tydlig och konkret risk att en person kommer trakassera, förfölja eller begå brott mot en annan namngiven person. Beslut fattas av åklagare.

Den som får kontaktförbud får inte besöka, ringa eller på andra sätt kontakta den person som förbudet gäller mot.

Det finns flera olika typer av kontaktförbud och vilket som kan vara aktuellt att utfärda avgörs av en åklagare efter att en proportionalitetsbedömning gjorts. Det betyder att skälen för ett förbud ska vägas mot de konsekvenser det innebär för den person som förbudet är tänkt att gälla.

Källa: Åklagarmyndigheten

Olika sorters kontaktförbud

1. Ordinärt kontaktförbud

Ett ordinärt kontaktförbud innebär att förbudspersonen inte får besöka, kontakta eller följa efter skyddspersonen.

2. Utvidgat kontakförbud

Ett utvidgat kontaktförbud innebär att förbudspersonen inte får besöka eller vara i närheten av skyddspersonens bostad, arbetsplats eller andra ställen där han eller hon brukar vara.

Detta förbud får förenas med elektronisk övervakning och överträds förbudet ska det utvidgade kontaktförbudet förenas med villkor om elektronisk övervakning, om det inte finns särskilda skäl emot det.

Elektronisk övervakning innebär att förbudspersonen får en fotboja som rapporterar larm till polisen om kontaktförbudet överträds samt om förbudspersonen inte sköter sin utrustning.

3. Särskilt utvidgat kontaktförbud

Denna typ av kontaktförbud förutsätter att den som ansöker sedan tidigare har ett beslut om utvidgat kontaktförbud och att det kontaktförbudet har överträtts.

Ett särskilt utvidgat kontaktförbud innebär ett beslut om kontaktförbud som omfattar ett större avgränsat förbudsområde kring skyddspersonens bostad, arbete eller andra ställen där skyddspersonen brukar vara jämfört med det förbudsområde som omfattades i ett utvidgat kontaktförbud.

Den här typen av kontaktförbud ska förenas med av beslut om elektronisk övervakning, om det inte finns särskilda skäl som talar emot ett sådant beslut.

4. Kontaktförbud avseende gemensam bostad

Ett beslut om kontaktförbud som gäller gemensam bostad innebär att förbudspersonen inte får vistas i en bostad som brukas gemensamt med skyddspersonen. Detta kontaktförbud kan vara aktuellt att ansöka om ifall det finns en risk att en person i samma hushåll kommer att begå brott mot skyddspersonen.

Kontaktförbud avseende gemensam bostad får meddelas om det bedöms finnas en risk för brott mot den sammanboendes liv, hälsa frihet eller frid. Riskbedömningen tar alltså sikte på mera begränsade former av handlande än kontaktförbud i övrigt.

Kontaktförbudsregleringen är till för att skyddet för skyddspersonen ska kunna öka stegvis genom en successiv upptrappning av nivån på ingripandet.

Åklagare måste handlägga inkommen ansökan om ordinärt kontaktförbud och utvidgat kontaktförbud utan villkor om elektronisk övervakning inom två veckor. För ansökningar om särskilt utvidgat kontaktförbud och kontaktförbud avseende person i gemensam bostad gäller en kortare handläggningsfrist på en vecka.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.