• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du se Katarina Strömfelt från kvinnojouren Ellinor i Linköping reagera på siffror från Åklagarmyndigheten. Foto: August Askbom/SVT

Linköpings kvinnojour om kontaktförbuden: ”Det är bara ett papper”

Uppdaterad
Publicerad

På kvinnojouren Ellinor i Linköping stöttar man utsatta kvinnor, det gäller bland annat kvinnor som behövt ansöka om kontaktförbud. Ett förbud som visserligen ger ett litet skydd men långt ifrån tillräckligt, enligt kvinnojouren.

Kontaktförbud utfärdas i regel till kvinnor som lämnar en relation för att ge ett förebyggande skydd från våld och förföljelse. Ett förbud som i många fall inte respekteras, visar siffror som SVT Nyheter Öst tagit del av från åklagarkammaren.

– Det är otroligt, eller det är inte otroligt för jag är inte överraskad, säger Katarina Strömfelt, verksamhetschef på kvinnojouren Ellinor Linköping, när hon tar del av siffrorna.

Överträddes 2116 gånger

Östergötland sticker ut när det gäller misstankar om överträdelser av kontaktförbud då de ökar, till skillnad från landet i stort där man ser en minskning. Mellan åren 2015–2022 utfärdades 987 ordinära kontaktförbud i länet. Under samma period fanns det brottsmisstankar om att 2116 överträdelser av kontaktförbud skett.

Ordinärt kontaktförbud är det mildaste av de kontaktförbud som kan utfärdas och trots att så många överträdelser skett utfärdas knappt några av de strängare kontaktförbuden under åren 2015–2022. I Linköping utfärdades 14 utvidgade eller särskilt utvidgade kontaktförbud med eller utan elektronisk övervakning och enbart 1 gång i Norrköping. Samma trend, med bara en väldigt liten del strängare förbud, går att se över hela riket.

– När dessa förbud överträds utan att det blir några konsekvenser blir det tydligt att kontaktförbudet bara blir ord på ett papper, säger Katarina Strömfelt.

Chefsåklagare i Norrköping Torsten Angervåg menar dock att överträdelserna ofta får konsekvenser, men snarare i någon annan rättslig påföljd än ett strängare kontaktförbud. Hör honom berätta mer här.

Läs mer om de olika typerna av kontaktförbud i faktarutan nedan.

Vad är ett kontaktförbud?

Kontaktförbud beviljas när det finns en tydlig och konkret risk att en person kommer trakassera, förfölja eller begår brott mot en annan namngiven person. Beslut fattas av åklagare.

Den som får kontaktförbud får inte besöka, ringa eller på andra sätt kontakta den person som förbudet gäller mot.

Det finns flera olika typer av kontakförbud och vilket som kan vara aktuellt att utfärda avgörs av en åklagare efter att en proportionalitetsbedömning gjorts. Det betyder att skälen för ett förbud ska vägas mot de konsekvenser det innebär för den person som förbudet är tänkt att gälla.

Källa: Åklagarmyndigheten

Olika sorters kontaktförbud

1. Ordinärt kontaktförbud

Ett ordinärt kontaktförbud innebär att förbudspersonen inte får besöka, kontakta eller följa efter skyddspersonen.

2. Utvidgat kontakförbud

Ett utvidgat kontaktförbud innebär att förbudspersonen inte får besöka eller vara i närheten av skyddspersonens bostad, arbetsplats eller andra ställen där han eller hon brukar vara.

Detta förbud får förenas med elektronisk övervakning och överträds förbudet ska det utvidgade kontaktförbudet förenas med villkor om elektronisk övervakning, om det inte finns särskilda skäl emot det.

Elektronisk övervakning innebär att förbudspersonen får en fotboja som rapporterar larm till polisen om kontaktförbudet överträds samt om förbudspersonen inte sköter sin utrustning.

3. Särskilt utvidgat kontaktförbud

Denna typ av kontaktförbud förutsätter att den som ansöker sedan tidigare har ett beslut om utvidgat kontaktförbud och att det kontaktförbudet har överträtts.

Ett särskilt utvidgat kontaktförbud innebär ett beslut om kontaktförbud som omfattar ett större avgränsat förbudsområde kring skyddspersonens bostad, arbete eller andra ställen där skyddspersonen brukar vara jämfört med det förbudsområde som omfattades i ett utvidgat kontaktförbud.

Den här typen av kontaktförbud ska förenas med av beslut om elektronisk övervakning, om det inte finns särskilda skäl som talar emot ett sådant beslut.

4. Kontaktförbud avseende gemensam bostad

Ett beslut om kontaktförbud som gäller gemensam bostad innebär att förbudspersonen inte får vistas i en bostad som brukas gemensamt med skyddspersonen. Detta kontaktförbud kan vara aktuellt att ansöka om ifall det finns en risk att en person i samma hushåll kommer att begå brott mot skyddspersonen.

Kontaktförbud avseende gemensam bostad får meddelas om det bedöms finnas en risk för brott mot den sammanboendes liv, hälsa frihet eller frid. Riskbedömningen tar alltså sikte på mera begränsade former av handlande än kontaktförbud i övrigt.

Kontaktförbudsregleringen är till för att skyddet för skyddspersonen ska kunna öka stegvis genom en successiv upptrappning av nivån på ingripandet.

Åklagare måste handlägga inkommen ansökan om ordinärt kontaktförbud och utvidgat kontaktförbud utan villkor om elektronisk övervakning inom två veckor. För ansökningar om särskilt utvidgat kontaktförbud och kontaktförbud avseende person i gemensam bostad gäller en kortare handläggningsfrist på en vecka.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.