Linda Fröjdh och Niklas Westerfjärd är två av socialsekreterarna som ska börja jobba sex och en halvtimmesdag Foto: SVT

Kortare arbetsdag löste personalkris i Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en huggsexa om personal till socialtjänsterna i landet. Kommuner bjuder över varandra med högre löner för att locka socialsekreterare till sig. I Vadstena lockar man istället med kortare arbetstid med bibehållen lön. Något som visat sig lycksamt.

Det har varit flera tuffa år för socialtjänsten i Vadstena. Det har fattats socialsekreterare och man har tvingats till att delvis förlita sig på dyr inhyrd personal.

– Arbetsbelastningen blir ju högre för oss som är här givetvis, det gäller att prioritera hela tiden, säger Linda Fröjdh, socialsekreterare i Vadstena.

– Det är bättre att vi har anställda som jobbar än att vi har konsulter som kommer in och som är mycket dyrare att anlita, säger en av cheferna vid socialtjänsten i Vadstena Lena Silfver.

Ingen söker tjänsterna

Det har annonserats efter socialsekreterare men det har ekat tomt i brevlådan för inkommande post. Nästan inga ansökningar har kommit in till de lediga socialsekreterartjänsterna.

– Det är frustrerande och påverkar jättemycket. Man går in och täcker upp för varandra naturligtvis, men sedan när man väl har täckt upp så ligger man efter i sitt eget arbete och resultatet blir att man ligger efter ständigt med allting, säger socialsekreteraren Niklas Westerfjärd i Vadstena.

– Men vi håller ändå vara utredningstider, säger socialsekreteraren Linda Fröjdh.

– Vi kom till ett läge där vi insåg att vi måste göra någonting, säger chefen Lena Silfver.

Kortare arbetstid

Innan jul förra året så tog kommunen ett radikalt grepp då man erbjöd socialsekreterare sänkt arbetstid men med bibehållen lön och då hände det grejer. Från noll sökande till  tretton på kort tid blev resultatet

– Vi fick sökande med erfarenhet och det är vi inte vana vid. Vi hade fyra på intervju och det händer aldrig, säger Lena Silfver i Vadstena.

Först i Östergötland

Nu är Vadstena först ut i Östergötland med att personalen jobbar sex och en halvtimmarsdag. Det är ett försök som ska pågå i ett år med början den första april.

– Vi ser fram emot det mycket, säger socialsekreteraren Linda Fröjdh.

– Det ska bli jättespännande och vi går in med förhoppningen att det blir långvarigt, säger socialsekreteraren Niklas Westerfjärd.

I Linköping har man halkat efter i jakten på socialsekreterare – Se hela reportaget här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.