Martin, Helena, Marielle och Daniel tycker att de har ett ”riktigt” jobb, fast det på pappret kallas ”sysselsättning”. Foto: SVT

Starka reaktioner på granskning: ”Jag tvingas tigga och be om fler läkarintyg

Publicerad

Reaktionerna från anhöriga har varit många och starka efter SVT Nyheter Östs granskning ”Ett riktigt jobb” som handlar om unga vuxna med en funktionsnedsättning som nekas aktivitetsersättning av Försäkringskassan.

I videon här ovanför kan du se några av reaktionerna från föräldrar kring SVT:s granskning av aktivitetsersättningen.

Här är några fler av reaktionerna på granskningen:

Granskning: Ett riktigt jobb

”Jag tvingas tigga och be om fler läkarintyg”

”Jag har funderat mycket över hur läkarna tvingas skriva det ena efter det andra förklarande intyget på hur defekt min dotter är, och hur den npf-outbildade handläggaren på Försäkringskassan inte accepterar de intyg min dotter har. Jag som mamma tvingas ringa, mejla, tigga och be de stackars läkarna som måste ta ännu mer av sin lilla tid från andra patienter för att skriva alla dessa intyg”, skriver Jeanett Lemmeke som är mamma till två döttrar med neuropsykiatriska diagnoser (npf).

”Får avslag på grund av små formaliteter”

”Jag kan se hur en funkis som inte vill ha god man, och som inte alltid vill ha hjälp av pappa, får avslag på grund av små formaliteter, som sedan påverkar hans liv. Skickar du till exempel inte in en blankett om att ha vilande aktivitetsersättning för studier så försvinner din aktivitetsersättning. Om du sedan inte orkar studera så förlorar du din CSN. Och då får du vända dig till det sociala”, skriver en pappa.

”Väntan på nästa överklagande är 20 månader”

”Försäkringskassan erkänner min brors diagnoser/symptom, men säger i samma andetag att han har arbetsförmåga. Hans energi är nere på noll och han orkar inte ens läsa igenom beslutet i ett stycke, då koncentrationen tar tvärslut efter bara några rader. Om han anstränger sig för mycket ligger han bara och sover med öronproppar och ögonbindel i flera dagar. Nu är väntan på nästa överklagande 20 månader igen”, skriver en man vars bror har Beshtrews sjukdom och ME.

”Det finns jobb för min son enligt FK“

”Vi har bara fått avslag från försäkringskassan när det gäller aktivitetsersättning. Det finns ett jobb för min son, enligt dem. Min son har därför varit arbetslös och följt vanliga arbetsmarknadspolitiska programmet utan någon som helst förståelse för hans medfödda funktionsnedsättning. Missar han något så drar man av pengar, utan att ta hänsyn till funktionsnedsättning, för regler är regler”, skriver en mamma vars son har gått i särskola och har diagnoserna intellektuell funktionsnedsättning, autism och språkstörning.

”Tvingas leva hela livet på cirka 4 000 kronor”

”En ung person som måste ha aktivitetsersättning från 18 år kan inte påverka sin inkomst utan får hela livet leva på cirka 4 000 kronor när räkningar är betalda. De har aldrig jobbat så deras sjukpenninggrundande inkomst blir låg. Man tar inte hänsyn till vad en människa hade kunnat tjäna som frisk vuxen”, skriver en mamma vars son fick en hjärnskada som 16-åring.

Granskningen

SVT Nyheter Öst har under lång tid granskat aktivitetsersättningen till unga vuxna med en funktionsnedsättning. Först visade vi att antalet avslag ökade kraftigt, utan att vare sig lagstiftning eller rättspraxis hade förändrats.

Nyligen visade vi att Försäkringskassan ofta får bakläxa av domstolarna när det gäller beslut om aktivitetsersättning till unga vuxna med en funktionsnedsättning.

23 procent av de överklagade besluten i Sverige under perioden juli 2019-april 2021 ansågs felaktiga av domstolarna.

Vid Förvaltningsrätten i Linköping underkändes hälften av Försäkringskassans beslut kring aktivitetsersättning som överklagats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet