SVT:s reporter Diamant Salihu Foto: Henrik Säll/TT//SVT

Kriminalreporter: ”Förvånar mig hur lite pengar ett liv kan vara värt”

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har det kommit tre stora åtal med koppling till gängkriminalitet. Den gemensamma nämnaren är att polisen har haft framgång efter att fransk polis knäckte krypteringen till Enchrochat. SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu berättar mer i klippet ovan.

Under måndagen åtalades 15 män, efter ett gängrelaterat mord i Gamlestaden i Göteborg i maj förra året. Mannen som mördades sköts med nio skott på öppen gata. Under torsdagen åtalades 30 personer – många med koppling till Vårbynätverket misstänkta för en rad grova brott.

Nätverk över hela landet

Under torsdagen åtalas sex personer i Norrköping misstänkta för mord, mordförsök, samt grovt vapenbrott. Flera av dessa personer har kopplingar till kriminella gäng. Totalt handlar det om över 50 kriminella som under veckan åtalats för grov brottslighet i Göteborg, Norrköping och Stockholm.

Gängmorden i Norrköping

Finns det något direkt samband mellan de här tre stora åtalen?

– Nej, vi kan inte se just nu vilket eventuellt samband som finns, men utifrån tidigare Enchroåtal som har väckts hittills så vet vi att det finns många nätverk som samarbetar med varandra kors och tvärs över hela Sverige och också med kriminella nätverk utomlands, säger Diamant Salihu.

Hör reporter Diamant Salihu om åtalen i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet