Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man har skjutits och skadats i Gamlestaden i Göteborg på under söndag kväll. Foto: Niklas Göransson/NG Bild

Stort åtal efter gängmord i Gamlestaden i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

16 män åtalas efter ett gängrelaterat mord i Gamlestaden i Göteborg i maj förra året. Mannen som mördades sköts med nio skott på öppen gata.

Det så kallade Gamlestadsärendet är en av de största gängrelaterade brottsutredningarna hittills i Göteborg. En flerårig konflikt mellan två kriminella gäng i Biskopsgården tros ligga bakom händelserna. Mordet begicks på öppen gata den 3 maj förra året. Enligt Göteborgs-Posten var den mördade mannen, som träffades av nio skott, en av ledarna i ett av gängen.

Nio personer greps redan under natten efter mordet och utredningen har vuxit ytterligare sedan dess. Nio av de åtalade åtalas för planering och genomförande av mordet.

Krypterade telefoner

Under utredningen har åtalet växt och innefattar nu sexton personer. Bland annat framkom misstankar om planer på ytterligare tre mord i den mördade gängledarens närmaste krets. Brottsplanerna fanns i de krypterade telefonerna Encrochat, där de åtalade har kommunicerat innan och under brottsdåden.

– Tillgången till de krypterade meddelandena är unikt med det här fallet och blev även avgörande för att ytterligare personer kom att misstänkas för brott, säger Helena Treiberg Claeson till SVT.

Männen åtalas bland annat för förberedelse till mord, stämpling till mord och anstiftan till mord.

En sextonde person åtalas

Utredningen har varit omfattande och cirka 800 förhör har hållits. Under måndagen häktades 15 personer. Under utredning har en sextonde person misstänkts för inblandning i mordet. Den misstänkte mannen var utlämnad till Sverige från ett annat land och kammaråklagare Helena Treiberg Cleason bad om tillstånd från det landet om att få åtala honom.

Nu har landet godkänt åtalsförfrågan och under torsdagen lämnades stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt. Mannen åtalas för förberedelse till mord och enligt åtalet har han delat information om var mordoffret befann sig, vilka bilar han körde, samt förslag på hur mordet kunde gå till.

Vill inte kommentera

Advokaten Peter Dahlqvist företräder en av de åtalade männen. Han vill inte kommentera något utöver att hans klient nekar till brott.

– Jag vill inte ge någon vidare kommentar innan rättegången börjar, säger han.

Rättegången planeras starta på fredag. De åtalade nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmordet i Gamlestaden

Mer i ämnet