I maj sköts en man till döds i Gamlestaden i Göteborg. Foto: Niklas Göransson/NG Bild

Efterlyst man gripen på Landvetter – misstänks för gängmordet i Gamlestaden

Uppdaterad
Publicerad

Mannen häktades i somras i sin utevaro som misstänkt i det uppmärksammade mordet i Gamlestaden i Göteborg. Nu har han gripits av polis på Landvetter flygplats – efter att ha blivit utlämnad från Gambia.

Enligt polisen har mannen en ledande roll i nätverket som tros ligga bakom mordet i Gamlestaden i våras när en man sköts på öppen gata. Under fredagen greps han på Landvetter flygplats efter att ha varit internationellt efterlyst.

– För mordutredningen är det av största betydelse att mannen nu förts till Sverige. Alla inblandade har lagt ned stort engagemang i fallet. Framför allt Fast-gruppens medarbetare har varit avgörande för att den misstänkte kunde lokaliseras och föras till Sverige, säger Tobias Bergkvist, chef för polisens regionala utredningsenhet.

”Kan bringa större klarhet”

Det var den tredje maj i år som en man i 30-årsåldern sköts på öppen gata i Gamlestaden i Göteborg. Några timmar senare greps tio personer som anhölls misstänkta för inblandning i mordet. En av dem sattes senare på fri fot och är avförd från utredningen.

– Det senaste gripandet innebär att vi kan bringa större klarhet i en mordutredning som har klara kopplingar till grov organiserad brottslighet, säger Tobias Bergkvist.

15 personer häktade

15 personer sitter nu häktade, varav den nu gripne mannen varit häktad i sin frånvaro. Förutom mordet i våras rör polisens förundersökning även misstankar om förberedelser till mord på tre släktingar till den mördade mannen.

– Att polisen fått tillgång till krypterad datakommunikation har haft betydelse för utredningen, säger Tobias Bergkvist.

Mannen häktades i somras i sin utevaro misstänkt för anstiftan till mord i ett fall och stämpling till mord i tre fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer