Krisen på friskola i Motala förvärras

Publicerad

Kaoset på den av Skolinspektionen hårt kritiserade friskolan Intermilia i Motala bara fortsätter. I dag vägrade ett stort antal föräldrar att skicka sina barn till skolan. Den hårt ifrågasatta rektorn på skolan menar att föräldrarna begår ett lagbrott.

Fria Intermiliaskolan i Motala har 226 elever. Många av dem hålls nu hemma av föräldrarna.

– Barnen känner sig otrygga i skolan, det är kränkningar och det är misshandel dagligen, säger Lene Linnet.

– Med det kaoset som är runt hela skolan nu och med barn som inte vill gå dit. Det är skitjobbigt, säger Marina Jonsson.

Läs mer: Fortsatt kaos på friskola i Motala

”Det är många där som saknar kompetens”

Skolan har fått massiv kritik av Skolinspektionen, bland annat för att rektor Riita Paanan inte varit på skolan under det senaste året. Hon sparkades för några veckor sedan av en styrelse som i sin tur lämnade sitt uppdrag i lördags. Då kom en ny styrelse som återinsatte den hårt kritiserade Riitta Paananen.

– Det är ju en rektor som är avsatt och som vi inte har något som helst förtroende för. Så vi ställer oss frågande till hur hon kan vara på plats igen. Det är många där som saknar kompetens, säger föräldern Linda Raya.

– Eleverna går där i ovisshet med obehöriga lärare, de får inte den kunskap de behöver, säger föräldern Gabriella Byström.

Men det var inte bara deras barn som stannade hemma i dag. Bara i sjätte klass uteblev enligt uppgifter från föräldrar 14 elever från undervisning och många planerar att helt byta skola.

– Jag har papper hemma för att skriva på för skolbyte, men det är ingen lätt sak, säger Marina Jonsson.

Rektorn: ”Hela den här situationen har urartat”

Rektor Riitta Paananen ställer sig oförstående till kritiken.

– Jag tycker det är beklagligt. Enligt mig har jag inte några problem alls med någon förälder. Ambitionen är alltid att arbeta för varje barn. Nu har det blivit väldigt mycket av personliga kränkningar mot mig personligen. Hela den här situationen har urartat så att föräldrar är arga på varandra. De har tagit sina problem till barnen i klassrummet. Enligt föräldrabalken så är det inte accepterat att hålla barnen hemma, säger rektor Riitta Paananen.

Hör rektor Riitta Paananen bemöta kritiken Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friskolan Intermilia i Motala

Mer i ämnet