Johannes Soner, restaurangägare i Linköping har märkt av rädslan för coronaviruset: ”Vi har märkt av en aggressiv avmattning” Foto: Joakim Wedholm/SVT

Linköpingskrögare om coronarädslan: ”Aggressiv avmattning”

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirusets framfart över världen sätter tydliga spår. Hotellkedjor varslar, flyg ställs in och människor uppmanas att hålla sig inomhus.

Även Linköpings krogliv känner av virusplågan.

– Vi har märkt av en aggressiv avmattning, säger Johannes Soner, restaurangägare i Linköping.

Skolor i Norge slår igen portarna, flygbolag ställer in tusentals flighter och i Italien har alla butiker och restauranger tvingats stänga. De enda som får hålla öppet är apotek och matbutiker.

På fredagseftermiddagen hade Östergötland 17 bekräftade fall av smitta.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Nu börjar också restauranger i Linköping känna av virusrädslan. Flera krogar som SVT har varit i kontakt med vittnar om avbokningar inför helgen och färre människor som går ut.

Det är en bild som bekräftas av Johannes Soner som driver flera restauranger i Linköping och Stockholm.

– Vi har märkt av en aggressiv avmattning, först i Stockholm och sedan i Linköping, säger han.

– Det har bokats av en hel del. Folk håller sig hemma känns det som, fortsätter han.

”Vill att det ska vara över”

Han berättar att restaurangerna, förutom den vanliga städningen, nu desinficerar handtag och toaletter flera gånger om dagen för att motverka smittspridning.

– Jag rekommenderar att gästerna tvättar händerna ordentligt. God hygien är a och o och det är viktigt att vi hjälps åt tillsammans.

Johannes Soner är orolig för hur länge virusutbrottet kommer att påverka hans verksamhet.

– Det har gått så fort och hela situationen är ny för oss. Jag vill bara att det så fort som möjligt ska vara över så vi kan övergå till det normala, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet