Foto: Moa Ferm/SVT

Hårda vindar stoppade kryssningsfartyg till Visby

Uppdaterad
Publicerad

Kryssningsfartyget Silja Symphony skulle ha anlänt till Visby klockan 9.30 men på grund av den hårda vinden kunde fartyget inte ta sig in i Visby hamn. 1 400 passagerare var ombord på färjan.

Vindstyrkan låg på över 14 meter per sekund. Dessutom var vågorna för höga för att fartyget säkert skulle ta sig in i hamnen.

– Nu ligger hon och hovrar utanför Visby. Vi har ännu ingen prognos för när vinden kan mojna. Vinden ligger nu på 14 sekundmeter vilket är gränsen för fartyget, men det handlar också om vindriktning och höjden på vågorna, säger Erika Janson, kommunikationschef hos Silja Line, under förmiddagen.

”Trist för passagerarna”

Färjan ska gå tillbaka till Stockholm ikväll klockan 19.00.

– Det är naturligtvis trist för de 1 400 passagerarna. Vi hoppas ändå att båten ska kunna ta sig in till Visby under dagen, sa Erika Janson, kommunikationschef hos Silja Line, till SVT Öst när färjan låg utanför Visby.

Strax efter klockan 12 kunde fartyget lägga till i hamnen och passagerarna fick strax därefter gå av.

Silja Lines färja har lagt till vid kryssningskajen i Visby. Foto: Moa Ferm, SVT

Hör en av passagerarna, Jens Milgunoff,  berätta om förmiddagen här.

Kryssningsfartyg fick vända

I juli i fjol inträffade en liknade händelse. Då kunde inte Viking Lines kryssningsfartyg M/S Cinderella ta sig in till kajen i Visby på grund av den hårda blåsten. Då blåste det 15 meter per sekund. I ett par timmar låg fartyget en bit ut till havs och väntade på att vindstyrkan skulle avta eller i alla fall ändra riktning. Men vid 14-tiden bedömde rederiet att fartyget fick vända tillbaka mot fastlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.